Een hoge leeftijd is als een prachtige kroon. Onze inzet voor goede ouderenzorg.

oudere vrouw kookt.jpg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
Door Mirjam Bikker op 18 oktober 2024 om 10:08

Een hoge leeftijd is als een prachtige kroon. Onze inzet voor goede ouderenzorg.

Ouderen maken voluit deel van onze samenleving. Het is goed nieuws dat meer Nederlanders ouder worden, vergrijzing is allereerst een geschenk. Het oude bijbelboek Spreuken heeft dat al goed gezien. Ouderdom is een prachtige kroon. Ouderen in ons land zijn waardevol. Dragen op allerlei manieren zoveel bij. Ik denk ook nog eens aan alle vrijwilligers juist uit deze leeftijdsgroep. De buurtbus, de bezoekjes, de verenigingen, ze kunnen niet zonder. Maar belangrijker, we willen dat onze ouderen zich gezien en gewaardeerd weten. Daarom maakt de ChristenUnie werk van goed ouderenbeleid, voor goede woningen en zorg, met een verbonden samenleving.

Ouderen maken voluit deel van onze samenleving. Het is goed nieuws dat meer Nederlanders ouder worden, vergrijzing is allereerst een geschenk. Het oude bijbelboek Spreuken heeft dat al goed gezien. Ouderdom is een prachtige kroon. Ouderen in ons land zijn waardevol. Dragen op allerlei manieren zoveel bij. Ik denk ook nog eens aan alle vrijwilligers juist uit deze leeftijdsgroep. De buurtbus, de bezoekjes, de verenigingen ze kunnen niet zonder. Maar belangrijker, we willen dat onze ouderen zich gezien en gewaardeerd weten. Daarom maakt de ChristenUnie werk van goed ouderenbeleid, voor goede woningen en zorg, met een verbonden samenleving.

Bij het grote debat over ouderenzorg is wel duidelijk dat er hele grote uitdagingen zijn. Er zijn veel te weinig geschikte woningen en de nieuwbouw gaat traag. In de zorg zien we wachtlijsten en een tekort aan personeel. Niet geld is op dit moment het probleem. Wel de arbeidsmarkt, de woningen en een samenleving die zorgzaam is, die eenzaamheid wil voorkomen.

In het regeerprogramma mis ik de visie op de vergrijzing. We wisten het, er zijn stapels rapporten, we weten dat het anders moet en we weten ook dat als we onvoldoende doen, dat de gevolgen ellendig zijn. Dat ouderenzorg steeds meer iets wordt voor mensen met een dikke portemonnee. Maar dat hoeft niet! Er zijn zoveel goede en mooie voorbeelden van hoe het ook kan. Het kabinet heeft juist daarom nu veel werk te verzetten en daar moedigen we ze graag bij aan.

In het debat over ouderzorg deze week sprak de Tweede Kamer hier met minister Agema en staatssecretaris Maeijer over. Vragen als: Hoe helpt het kabinet de mantelzorgers, maakt dit kabinet echt werk van ruimer zorgverlof én hoe kunnen vrijwilligers beter worden ondersteund, kwamen aan bod.  

Als het gaat om goede ouderenzorg zijn voldoende ouderenwoningen, zorggeschikte woningen, dementievriendelijke woningen en verpleeghuisplekken randvoorwaardelijk. Er staan alleen nog veel te weinig zorgwoningen in de bouwplanning. De minister kan niet afwachten of heen en weer blijven schuiven met minister Keizer van Volkshuisvesting. Pak het stuur, maak afspraken met gemeenten en regio’s, wordt concreet.  

Soms is zorg, ook op je oude dag, te voorkomen. Bijvoorbeeld door ouderen te helpen weer voor zichzelf te zorgen, na een val weer zelf kunnen douchen, of jezelf aankleden. Fijn om dat weer zelf te kunnen, goed dat thuiszorg dan weer op ander plekje kan helpen. Keer op keer lees ik dat zowel zorgverzekeraars als gemeenten er geen oren naar hebben, of geen geld hebben, om deze trainingen te vergoeden. Zorgverzekeraars vergoeden het alleen onder voorwaarden, gemeenten krijgen hier geen geld van het Rijk voor. En allemaal wijzen ze naar elkaar, net een Bermuda-driehoek. Dat is echt kortetermijndenken. Bij de het kabinet heb ik er daarom op aangedrongen om ervoor te zorgen – zij het links- of rechtsom, via zorgverzekeraar of gemeenten, dat dit vergoed wordt. 

In debat verwees staatssecretaris Maeijer naar het hoofdlijnenakkoord voor de ouderenzorg, waarvan de contouren eind van dit jaar klaar moeten zijn. Ik heb het kabinet opgeroepen om daarmee vaart te maken én concreet te worden. En daarbij vertegenwoordigers van mantelzorgers aan tafel uit te nodigen. Er is werk aan de winkel. Volgende week spreken we in de Tweede Kamer over de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor volgend jaar. Wordt vervolgd dus!

Labels: