-
Reactie Pieter Grinwis op nieuwe Klimaat en Energieverkenning
Lees meer over "Reactie Pieter Grinwis op nieuwe Klimaat en Energieverkenning"Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) windt er geen doekjes om: we liggen in de verste verte niet op koers om de klimaatdoelen in 2030 te halen, terwijl deze de vorige kabinetsperiode nog in zicht waren. Maar wat erger is: dit kabinet zorgt niet goed voor de aarde, ons gemeenschappelijk huis.
-
Laat gevolgen drugsgebruik zien, start confronterende campagne
Lees meer over "Laat gevolgen drugsgebruik zien, start confronterende campagne"Start met een confronterende campagne, gericht op drugsgebruikers. Dat is de oproep van ChristenUnie-leider Mirjam Bikker vanmorgen in het debat over de Opiumwet. ‘Drugs maken zoveel kapot. Iedereen moet zich bewust zijn van de verwoestende gevolgen voor onze samenleving. Van de zware criminaliteit tot de gezondheidsschade, van de verslavingen tot de verwoestingen in de natuur door drugsafval. Laat zonder filter zien wat de impact van drugsgebruik is.”, aldus Mirjam Bikker.
-
Samen beter zorgen voor de schepping
Lees meer over "Samen beter zorgen voor de schepping"Sinds de ChristenUnie in het kabinet zit is het roer omgegaan: als land nemen we zorg voor de schepping eindelijk écht serieus. Dat is heel hard nodig en daar zijn we ambitieus in. Ook vandaag komt het kabinet met een groot pakket aan maatregelen om als land ‘schoner’ te worden en de klimaatdoelen ook daadwerkelijk te halen. Daarmee verdubbelen we zo ongeveer de inzet die we in het coalitieakkoord hadden afgesproken. Daarmee kunnen we de komende tijd aan de slag. -
Help, onze groene energie voor 2023 is alweer op
Lees meer over "Help, onze groene energie voor 2023 is alweer op"Het jaar 2023 is nog maar net twee maanden onderweg, of het is alweer Green Energy Day. Alle groene energie die we dit jaar produceren, is vandaag alweer ‘op’. Dat betekent dat de rest van het jaar alles per saldo op fossiele energie draait en we de rest van het jaar dus roofbouw op Gods schepping plegen. Er is kortom nog heel veel werk te verzetten om van onze fossiele verslaving af te komen, recht te doen aan de zorg voor ons ‘gemeenschappelijk huis’ en ervoor te zorgen dat Green Energy Day niet op 2 maart, maar op 31 december valt.
-
Bouwplan om CO2-reductie te versnellen én boeren daaraan te laten verdienen
Lees meer over "Bouwplan om CO2-reductie te versnellen én boeren daaraan te laten verdienen"Met één plan de uitdagingen rond klimaat, woningbouw, landbouw, bodem en waterkwaliteit te lijf gaan, dat is de ambitie van ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis. Hij presenteert vandaag een plan om grootschalig in te zetten op de productie en het gebruik van biogrondstoffen. Door deze grondstoffen te gebruiken voor de woningbouw wil Pieter drie grote maatschappelijke vraagstukken verder brengen. “Door inzet op biobased bouwen kan de woningbouw ineens een kans worden voor het klimaat en de landbouw.”
-
Zorg dragen voor Gods schepping (reactie op de Klimaatbrief)
Lees meer over "Zorg dragen voor Gods schepping (reactie op de Klimaatbrief)"Aan de ondertekenaars van de Klimaatbrief,
Dank voor jullie hartenkreet aan ons, christelijke landelijke politici over de staat van de schepping. En laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: ook wij maken ons ernstig zorgen. De schepping zucht. En alles is verbonden: zorg voor de aarde is zorg voor onze meest kwetsbare naasten. We hebben deze zomer gezien wat de extreme regenval en smeltende gletsjers hebben gedaan in Pakistan, een land dat zelf nauwelijks heeft bijgedragen aan klimaatverandering, met duizenden doden en miljoenen getroffenen tot gevolg. De ergste droogte in 500 jaar kleurde Noord-Europa dor en geel, en extreme hitte en bosbranden teisterden het Zuiden van Europa. En dit najaar zien we op tal van plekken weersextremen en overstromingen, bijvoorbeeld in Nigeria, die niet zijn te begrijpen buiten manmade klimaatverandering om.
-
Zorg voor de schepping is zorg voor onze meest kwetsbare naasten
Lees meer over "Zorg voor de schepping is zorg voor onze meest kwetsbare naasten"Afgelopen zondag is de Franse filosoof Bruno Latour overleden. Er is veel te zeggen over zijn opvattingen en hoewel ik ze niet alle deel, was hij wel een filosoof die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het reflecteren op de houding van de mensheid ten aanzien van de aarde. Hij pleitte voor aandacht voor de delicate en fragiele verbanden die ons samenhouden. Latour was ook katholiek en verwelkomde het Laudato Si' van paus Franciscus. Het ging er net al over. Eindelijk werd de schreeuw van de schepping verbonden met de schreeuw van onze armste naasten, want alles is verbonden. En de vraag hoe we omgaan met onze aarde is dezelfde vraag als hoe we omgaan met de meest kwetsbaren op deze aarde.
-
Maak een einde aan afvalbergen van tablets en telefoons
Lees meer over "Maak een einde aan afvalbergen van tablets en telefoons"Iedere product moet te repareren en te recyclen zijn. Dat is mijn ideaal. Het is al eeuwenlang volkomen normaal dat als iets stuk is het gerepareerd wordt. Schoenmakers, fietsenmakers en automonteurs doen dit nog dagelijks. Maar helaas is dat lang niet overal meer de norm. Probeer maar eens een batterij te vervangen van je iPhone. Dat is een gigantisch gepriegel, laat staan als er iets anders kapot is. Dat kan echt anders. Ik pleit daarom voor een ‘recht op reparatie.
-
We gaan sneller, slimmer en socialer woningen isoleren
Lees meer over "We gaan sneller, slimmer en socialer woningen isoleren"Gedrevenheid. Dat merkte ik tijdens werkbezoeken die ik bracht aan lokale initiatieven die zich sterk maken voor de isolatie van woningen. In Leusden was ik in juli in de wijk Rozendaal waar bewoners zelf een plan in elkaar hebben gezet om hun huizen uit 1970 goed te isoleren. ‘Het levert comfort op, bespaart energie en is ook nog eens goed voor het milieu’, zoals een bewoner enthousiast vertelde.
-
‘Kabinet zet grote stap naar effectief en sociaal klimaatbeleid’
Lees meer over "‘Kabinet zet grote stap naar effectief en sociaal klimaatbeleid’"‘Het kabinet zet vandaag een grote stap op weg naar effectief en sociaal klimaatbeleid. Voor de schepping is het van groot belang dat we de klimaatdoelen van Parijs gaan halen. Het kabinet laat vandaag zien dat het menens is’, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers als reactie op de doorrekeningen van het concept-klimaatakkoord en de kabinetsreactie.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina