Gert-Jan Segers in Egypte (1): een blokje om
Terwijl de schijnwerpers van alle media op het beroemde Tahrirplein gericht stonden, ging een Nederlandse verslaggever deze week letterlijk een blokje om. Waar vanaf het centrale plein in Caïro de schreeuw om het aftreden van de legerleiding te horen was, klonk een paar straten verderop een heel ander verhaal.
Caïrezen deden daar boodschappen of waren onderweg naar hun werk. Zij vertelden de verslaggever dat het maar eens uit moest zijn met die demonstraties, dat het land rust nodig had en dat het tijdspad voor de aanstaande verkiezingen voor parlement en president prima was.
Vlak bij Tahrir, maar een heel ander verhaal.
Samen met de ChristenUniepolitici Joël Voordewind en Peter van Dalen en twee medewerkers ben ik een aantal dagen in Egypte. Het land waarin de spanningen zo oplopen en waar ik zelf zeven jaar heb gewoond. Het land dat al zo vaak de toon heeft aangegeven in de regio, de koers van het Midden-Oosten heeft bepaald en het land dat me zo na aan het hart ligt.
Het zal erop aankomen. Slaat de Arabische lente juist hier om in een islamitische winter? Komt er meer ruimte voor de Egyptische christenen, of gaan zij de hoogste prijs betalen voor de nieuwe ‘vrijheid’? Zal ook het nieuwe Egypte ervoor kiezen om in vrede met Israël te leven, of zal de haat toenemen en zullen we gaan terugverlangen naar de stabiliteit onder Mubarak?
We gaan naar Egypte om ook het Tahrirplein te bezoeken. Maar vooral om een blokje om te gaan. Om die mensen te bezoeken die niet in de schijnwerpers staan, aan wie niets wordt gevraagd en die geen microfoon hebben om hun stem te laten horen.
We gaan spreken met predikanten, koptische kerkleiders, analisten, naast uiteraard ook politici en journalisten. En maandag zullen we erbij zijn op de eerste dag van de verkiezingen voor het parlement.
Juist omdat er in dit land zo veel op het spel staat, willen we nu in Egypte zijn.
Rondlopend in Egypte bevinden we ons op Bijbelse bodem. Hier waren Abraham, Sara, Jozef, Jakob, Mozes, het volk Israël, Jozef, Maria en Jezus Zelf. Hier is een kerk van 2000 jaar oud, die al zo veel lijden en vervolging heeft meegemaakt, maar waarover God al die tijd al heeft gewaakt.
En nu het land zich opnieuw op een kruispunt bevindt, willen we onze broeders en zusters opzoeken. Zodat we meer dan ooit weten wat we kunnen doen en beter weten hoe we voor dit land en de kerk kunnen bidden.
Van 28 november tot 10 januari kiezen de Egyptenaren 498 leden van hun Lagerhuis. CU-politici reisden naar Egypte om het begin van de verkiezingen zelf mee te maken. Gert-Jan Segers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut van de CU, doet in een dagboek verslag van zijn belevenissen. Vandaag aflevering 1.
Overgenomen met toestemming van het Reformatorisch Dagblad http://www.refdag.nl/nieuws/binnenland/gert_jan_segers_in_egypte_een_blokje_om_1_605810
- Labels
- Gert-Jan Segers
Nieuwsarchief > 2011 > november
Geen berichten gevonden