Slob presenteert plan om schulden aan te pakken tijdens APB
Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen een tienpuntenplan gepresenteerd om de schuldencrisis aan te pakken. De financiële crisis van de afgelopen tijd is in de kern een schuldencrisis. Schulden bij de overheid, schulden bij de banken, maar ook een grote schuldenlast bij burgers. Om sterker uit deze crisis te komen, moeten zaken bij de wortel aangepakt worden.
"De financiële crisis van de afgelopen tijd is in de kern een schuldencrisis. Schulden bij de overheid, schulden bij de banken, maar ook een grote schuldenlast bij burgers. Om sterker uit deze crisis te komen, moeten zaken bij de wortel aangepakt worden.
Nederland moet toe naar gezonde economische verhoudingen. We moeten toe naar een uitgavenpatroon dat past bij wat er aan inkomsten binnenkomt. Dat geldt voor overheden, voor banken, maar ook voor particulieren. Dat vereist een mentaliteitsverandering. Dat moeten mensen zelf doen. Waar de overheid zelf aan de knoppen zit, is actie nodig. In Europa én in Nederland. De ChristenUnie-fractie roept het kabinet op om de komende tijd van de onderstaande punten werk te maken.
1. Maak jongeren al vroeg bewust van de onwenselijkheid van schulden en bevorder de spaarzin, bijvoorbeeld door de herintroductie van het zogenaamde ‘zilvervlootsparen’.
2. Geef aandacht aan de schulden die studenten kunnen oplopen. Zorg ervoor dat bijlenen niet meer automatisch kan en gebonden wordt aan regels.
3. Zet in op gerichte voorlichting bij gebeurtenissen die tot een groter risico op schulden leiden, zoals een scheiding, overlijden en het verliezen van werk.
4. Zorg voor een betere schuldregistratie, waarbij schulden bij o.a. de belastingdienst, energiebedrijven en woningbouwverenigingen niet langer buiten beeld blijven en onderzoek de mogelijkheid om naar aanleiding van de registratie actief hulp aan te bieden.
5. Onderzoek de mogelijkheden van een zogenaamd schuldplafond bij particulieren, bijvoorbeeld na gebleken problematiek, zoals het ingaan van een schuldhulptraject of een afgeronde schuldsanering.
6. Investeer in schuldhulpverlening. Dat levert geld op en bespaart mensen een hoop ellende. Rust bijvoorbeeld vrijwilligers toe om mensen met schuldproblemen te begeleiden en problemen te voorkomen.
7. Besteed aandacht aan de schulden die banken hebben. Zorg voor goede scheiding van nuts- en zakenactiviteiten bij banken, zodat er niet met het spaargeld van eerzame burgers gestunt kan worden op financiële markten.
8. Bouw waar mogelijk de staatsschuld in de komende jaren verder af. Voorkom op die manier een groeiende rentelast.
9. Beoordeel eigen regelgeving op perverse prikkels. Zo wordt onder huidige regelgeving sparen en aflossen van schulden (fiscaal) gestraft en het langdurig overeind houden van schulden juist beloond.
10. Vergroot bij steunverlening aan landen in de eurozone met de te nemen maatregelen hun schulden niet, maar biedt deze landen een reeel toekomstperspectief."
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
20110921-tienpuntenplan-schulden-rgb | 190,6 kB | application/pdf |
Nieuwsarchief > 2011 > september
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Slob presenteert plan om schulden aan te pakken tijdens APB'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.