ChristenUnie op de bres voor de woningmarkt
Vandaag staat in Trouw een artikel over een nieuw initiatiefwetsvoorstel van om hypotheek aan te passen. Carola Schouten (ChristenUnie) en Wouter Koolmees, Kees Verhoeven (D66) zijn de initiatiefnemers. Zij willen de rente alleen nog aftrekbaar maken bij de annuïteitenhypotheek. Met het geld dat hiermee wordt bespaard, willen de partijen de overdrachtsbelasting afschaffen. Het geld blijft dus in de woningmarkt, en is geen bezuiniging.
Het initiatiefwetsvoorstel is ontstaan door de enorme schuldenzeepbel die in Nederland is ontstaan door de onhoudbare situatie op de woningmarkt. Nederland heeft met 620 miljard euro de hoogste hypotheekschuld ter wereld. Gezinnen koersen af op een financiële ramp, zegt het AFM. Ook diverse andere organisaties als IMF, DNB, NVM en CPB waarschuwen dat het kabinet moet ingrijpen. Het kabinet pakt nu enkel de huurkant van de woningmarkt aan, en sluit de ogen van de koopkant van de woningmarkt. Naast de woningmarkt financieel gezonder te maken, moet het ook een oplossing bieden voor de totaal vastgelopen woningmarkt. Sinds 1952 zijn er nog nooit zo weinig huizen gebouwd en verkocht. Door het afschaffen van de overdrachtsbelasting krijgen bijvoorbeeld starters meer ruimte om een huis te kopen.
Carola Schouten: “Iedereen snapt dat bij lenen aflossen hoort. Met dit wetsvoorstel willen wij voorkomen dat de hypotheekschuld straks een molensteen om de nek van de woningbezitter wordt. Ook in tijden waarin pensioenen onder druk staan en zorgkosten oplopen. Het mes snijdt met dit voorstel aan twee kanten, ook omdat de economie aantrekt als de woningmarkt weer op gang komt.”
Kees Verhoeven: “We willen met dit voorstel niet alleen een einde maken aan de ophopende schuldenberg onder woningbezitters. Tegelijk zien wij dit wetsvoorstel als de koevoet die de totaal vastgelopen woningmarkt weer los kan wrikken. Door de overdrachtsbelasting te schrappen, krijgen starters meer financiële ruimte om een huis te kopen en neemt de doorstroming toe.”
Wouter Koolmees: “Het bespaarde geld blijft in de woningmarkt. Het is niet bedoeld om te bezuinigen, maar echt een maatregel om de problematiek in de woningmarkt een halt toe te roepen.”
Nieuwsarchief > 2011 > mei
Geen berichten gevonden