Afscheidsinterview met wethouder Tymon de Weger (Utrecht)

Tymon de Wegerdinsdag 29 september 2009 09:39

Drie jaar is hij met veel plezier wethouder geweest voor de stad Utrecht. Daar kwam een abrupt einde aan. We vragen Tymon de Weger naar de afgelopen jaren, de hoogte- en dieptepunten. ,,Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan, tot en met de laatste dag.” Tymon de Weger kreeg op 26 maart 2009 een motie van wantrouwen van de oppositiepartijen Leefbaar Utrecht, SP en Groep Mossel. De motie werd door oude coalitiegenoot GroenLinks gesteund.

(door Maurits van Stuijvenberg en Karin Korterink van ChristenUnie Utrecht)

Aanleiding tot het indienen van deze motie was het Actieplan Luchtkwaliteit. Tymon de Weger: ,,Ja, je werk is ineens afgelopen. Van de een op de andere dag ben je klaar. En het feitelijke resultaat van die raadsvergadering eind maart voor het ALU (Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht) is niet meer, dan opnieuw uitstel van de raadsbehandeling. Ik vind het jammer dat de oppositie niet het inhoudelijke debat heeft willen afwachten. Het ging hun helemaal niet om de inhoud, maar om het restant van de coalitie van PvdA, CDA en ChristenUnie verder te verzwakken. Dat is niets meer dan zand in de machine strooien. Ik kan daar totaal geen begrip voor opbrengen. Voor GroenLinks was het daarnaast strategisch heel onhandig. Zij probeerden honderd procent hun gelijk te krijgen, maar stonden uiteindelijk met legen handen. En dan een wethouder wegsturen terwijl er geen inhoudelijke reden voor is. Ik vind het een blamage voor de Utrechtse politiek. ”

Actieplan Luchtkwaliteit
De Weger viel op het belangrijkste onderdeel van zijn portefeuille, het ALU. ,,In Utrecht hebben we wat betreft verkeersproblematiek een intens en groot probleem. Het heeft me verbaasd, dat er nog steeds zoveel verkeer door de stad kan denderen. Het ALU moet de luchtkwaliteit verbeteren en de vervuiling terugdringen. Ik vind het mooi dat ik het in gang heb gezet dat het ALU een bijdrage levert aan het terugdringen van verkeer.”

Vanuit de bevolking klonk veel gemor over de luchtkwaliteit. Weinig grote projecten kunnen in Utrecht zonder juridische procedures van start. Toch is de groep die mort maar klein. ,,Je ziet inderdaad een kleine groep, je ziet wijkbewoners, en milieugroepen kom je veel tegen. Een hele grote groep – met name de verstokte automobilisten - kom je pas tegen als het plan echt tot uitvoering komt. Zover waren we nog niet. Het proces is tot nu toe goed gelopen. Daar ben ik best trots op. Maar nogmaals, bij de uitvoering zal er een andere groep opstaan. De kunst is om dan de rug recht te houden. Eigenlijk heb je als wethouder minstens acht jaar nodig om het plan uit te voeren, daarom is het ook kortzichtig om een wethouder weg te sturen. We waren net op stoom.”

Het ALU loopt vertraging op, maar De Weger verwacht niet dat er veel aan zal veranderen in de raad. ,,Ik denk dat het wel meevalt. Als alle partijen het plan serieus beoordelen, verwacht ik dat de meerderheid van de raad het plan wel zal accepteren. Het plan is een middenweg tussen luchtkwaliteit en economie en verkeer. Gezonde lucht en een bereikbare stad zijn allebei noodzakelijk voor een stad als Utrecht.”

 Een abrupt einde betekent ook dat De Weger geen tijd meer had om zijn werk goed af te ronden. Hij had het Janskerkhof autovrij gewild, de fietsenstallingen in de binnenstad was zijn project, de tram naar de Uithof een grote uitdaging, bij de Planstudie Ring staan voor Utrecht grote belangen op het spel en natuurlijk was het ALU iets wat hem na aan het hart ligt.

Gemeenteraad
Toch heeft het abrupte einde de oud-wethouder niet echt van zijn stuk gebracht. ,,Ik had me er op ingesteld, dat zoiets zou kunnen gebeuren. Utrecht staat bekend om een bij tijd en wijle grillige politiek.” 

Over het niveau van de Utrechtse politiek in het algemeen is de oud-wethouder niet erg tevreden: ,,Er wordt weinig op inhoud gedebatteerd, maar vooral op incidenten. Er zijn veel spoeddebatten, vaak door de media aangewakkerd en niet primair door de raadsleden zelf. Wij als ChristenUnie vinden, dat je ook oppositievoeren moet doen met het oog op wat er voor de stad nodig is. En als je het ergens niet mee eens bent, moet je dat goed motiveren vanuit je politieke opvattingen. Ik hoor dat bijna nooit in de gemeenteraad. Het lijkt wel alsof het doel is als eerste te scoren in de media, niet om een constructieve bijdrage te leveren. Tegelijkertijd hoor je uit de coalitie weinig weerwoord. Ik denk dat het er ook mee te maken heeft, dat er veel raadsleden zijn die nog maar weinig ervaring hebben. Er zijn niet veel raadsleden meer, die al langer in de politiek zitten.”

Gelukkig kijkt De Weger terug op drie goede jaren: ‘Ik heb het werk altijd met veel plezier gedaan, tot en met de laatste dag. We hadden een collegiaal college, dat geldt ook voor de GroenLinks-collega’s. We hebben een mooi programma neergezet en dat staat ook met het nieuwe college nog steeds behoorlijk overeind. Daarnaast ben ik zeer tevreden, dat we zo snel in Piet van der Sluijs een goede nieuwe wethouder hebben kunnen vinden namens de ChristenUnie.’

ChristenUnie
De Weger kijkt positief terug op zijn tijd in Utrecht. Het contact met de ChristenUnie-fractie was altijd goed. ,,In Utrecht hebben we een leuke, frisse club. Soms is het wel een klein clubje. Er mogen wel eens meer mensen bij komen. Maar het is een fijne groep. Ik voel me in deze periode echt gesteund door de ChristenUnie. Wat ik ook prettig vind, is de combinatie van serieus en zakelijk. De samenwerking met de fractie was erg prettig.

De ChristenUnie zou bij de komende verkiezingen nog wel eens opnieuw nodig kunnen blijken te zijn. Ik heb gemerkt dat er veel vertrouwen is bij de PVDA en CDA in de ChristenUnie. Je moet er altijd rekening mee houden dat je buiten het college komt te staan. Maar hopelijk kunnen we bruggen blijven slaan en invloed uitoefenen in een nieuw college. Ik ben eigenlijk best wel optimistisch over de komende verkiezingen.” Of daar ook een rol voor hem is weggelegd weet hij niet. ,,Er mag altijd een beroep op mij gedaan worden.”

Na zijn aftreden heeft De Weger eerst de tijd genomen om alles te laten bezinken. ,,Ik heb besloten om tot de zomervakantie me niet mee bezig te houden met de vraag wat ik nu ga doen. Wethouder zijn is een pittig vak. Je bent er dag en nacht mee bezig, dat gaat je niet in de koude kleren zitten. De verkeersportefeuille is niet niks. Ondertussen zijn alle G4 wethouders met milieu en verkeer in de portefeuille weg. Ik ben na twaalf jaar raadslidmaatschap zeven jaar wethouder geweest, eerst in Enschede en daarna in Utrecht. Ik weet niet of ik dat de komende tijd weer wil gaan doen. Misschien is het wel tijd voor iets nieuws.”

(Foto website Tymon de Weger)

Labels
In het land
Mensen
Partij

« Terug

Reacties op 'Afscheidsinterview met wethouder Tymon de Weger (Utrecht)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > september

Geen berichten gevonden