ChristenUnie wil geld voor groeigemeenten
Volgens Tweede Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn wordt geld voor allerlei rijksregelingen niet goed verdeeld over gemeenten. Ortega-Martijn: ,,Helmond met nog geen 90.000 inwoners is voor allerlei rijksregelingen een grote stad, Haarlemmermeer met meer dan 140.000 inwoners en in de toekomst bijna 180.000 niet. Ook Apeldoorn met ruim 150.000 inwoners wordt niet als grote stad gezien."
Tijdens een werkbezoek aan Haarlemmermeer ontdekte het Kamerlid dat ook door het Rijk gewenste ruimtelijke ordening ervoor kan zorgen dat een gemeente veel minder geld krijgt.
Eind 2007 stelde de ChristenUnie de ongelijke verdeling tussen de steden aan de orde. Als gevolg van het stedenbeleid zijn er 31 grote steden die rechtstreeks geld krijgen van het Rijk. Andere gemeenten krijgen veel kleinere bijdragen via de provincies. Vijf 100.000+ gemeenten die niet tot deze zogenaamde G31 horen, zitten dankzij een ChristenUnie-motie nu aan tafel met de minister om te praten over het stedenbeleid voor de komende jaren.
Kopieergedrag
Cynthia Ortega bracht gisteren een werkbezoek aan Haarlemmermeer, één van deze vijf Ortega-gemeenten. Burgemeester Weterings vertelde aan het Kamerlid dat er meer rijksregelingen zijn die nadelig werken voor deze gemeenten omdat andere ministeries bij nieuw beleid er vaak onterecht vanuit gaan dat alle grote steden in de G31 zitten en daarom alleen geld beschikbaar stellen voor deze groep. Ortega-Martijn: ,,Dit kopieergedrag van andere ministeries kost gemeentes als Haarlemmermeer veel geld en extra werk. Als gemeenten zelfs aan ministeries moeten vertellen hoe regelingen precies in elkaar zitten dan moeten deze nog eens goed tegen het licht worden gehouden."
Groeistuip
Ook de verdeelsleutels van het gemeentefonds zijn volgens de ChristenUnie aan herziening toe. Gemeenten met een groeistuip hebben last van het feit dat allerlei regelingen worden bepaald op basis van te oude cijfers. Deze gemeenten moeten geld voorschieten of voorzieningen een paar jaar te laat realiseren omdat ze geld krijgen op basis van het aantal inwoners van twee jaar geleden.
De sterke groei in het verleden leidt nu tot problemen. Ortega-Martijn:,,In Haarlemmermeer heb ik gezien dat in wijken uit de jaren 70 en 80 het groen achteruit gaat. De wijken zijn mooi ruim opgezet, maar nu het groen na dertig jaar aan vervanging toe is, is daar geen geld voor. Als hier niets aan gedaan wordt kunnen wijken verloederen. Krachtwijkenbeleid vraagt ook preventie om te voorkomen dat nieuwe krachtwijken ontstaan."
Schiphol
Tijdens het werkbezoek hoorde Cynthia Ortega dat zelfs ruimtelijke ordening leidt tot een ongelijke verdeling tussen gemeenten. Ortega-Martijn:,,Haarlemmermeer mag van het Rijk niet bouwen tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp in verband met een uitvliegroute van Schiphol. Hierdoor krijgt de gemeente minder geld voor deze twee kernen dan als het als één kern zou worden gezien. En dat terwijl de afstand slechts twee kilometer is. De stadsproblemen zijn er echter niet kleiner door."
Bedrijventerreinen
Een vergelijkbaar probleem is er bij de herstructurering van bedrijventerreinen zo bleek tijdens een rondrit door de polder. In Haarlemmermeer zijn er door de nabijheid van Schiphol meerdere kleine bedrijventerreinen die aangepakt moeten worden. De rijksregelingen zijn echter gericht op grotere aaneengesloten bedrijventerreinen. Ortega-Martijn: ,,Een wethouder van Haarlemmermeer zegt wel eens gekscherend dat de gemeente één groot bedrijventerrein is met wat woningen er tussen. Zo is het natuurlijk niet, maar ik ben het met deze gemeente eens dat het verdelen van rijksgeld voor bedrijventerreinen moet gebeuren op basis van objectieve criteria. Er is nu te veel bureaucratie".
Nieuwsarchief > 2009 > maart
Geen berichten gevonden
Reacties op 'ChristenUnie wil geld voor groeigemeenten'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.