‘Help jonggehandicapten aan werk'
Jonggehandicapten zullen makkelijker aan het werk geholpen worden als daar voor de werkgever minder bureaucratie bij komt kijken. ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn wil daarom dat het kabinet een pilot opzet om ‘Wajongers' via een detacheringsbureau bij bedrijven te plaatsen.
Ortega raakte eerder deze week extra geïnspireerd tijdens een werkbezoek aan de gemeente Zwartewaterland. Daar bezocht zij onder meer het bedrijf Gedie in Genemuiden, een onderneming die speciaal is opgezet voor mensen met een verstandelijke beperking.
De Wajong is een wet die jonggehandicapten en studenten die arbeidsongeschikt zijn zonder dat ze ooit een baan hadden, een uitkering biedt op minimumniveau. Veel van deze mensen zijn ondanks hun formele arbeidsongeschiktheid zeer gemotiveerd om ergens aan het werk gaan, deels voor rekening van de overheid en deels voor rekening van de ‘baas'. Voor werkgevers brengt dat echter veel administratieve romplomp mee, en het is vooraf vaak moeilijk in te schatten wat de productiviteit en loonwaarde van een Wajonger is.
Tijdens het kamerdebat over re-integratie verzocht Ortega de minister om een pilot op te zetten die er op hoofdlijnen als volgt uitziet:
• Een detacheringsbureau neemt (potentiële) Wajongers in dienst. Dit detacheringsbureau wordt opgehangen onder het UWV/CWI.
• Vanuit dit detacheringsbureau worden Wajongers bij bedrijven geplaatst. Deze bedrijven blijven zo verschoond van allerlei regels en bureaucratie en lopen verder geen risico's.
• De loonwaarde van de Wajonger wordt pas bepaald nadat hij/zij een maand of twee in het bedrijf heeft gewerkt en duidelijk is wat hij/zij in de functie aankan. De UWV vult vervolgens aan tot WML- niveau.
Ortega: ,,Het aantal Wajongers neemt enorm toe. Ik heb het al vaker geroepen, maar we moeten nu alles op alles gaan zetten om hun kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Ik heb een aantal bezoeken gebracht aan bedrijven die werken met jonggehandicapten. Daar ben ik enthousiaste Wajongers tegengekomen die het fijn vinden dat zij werken. Daarnaast blijkt dat door het werk hun zelfstandigheid groeit. Echter niet alle bedrijven durven dit aan, omdat zij geen zin hebben in de hoeveelheid regels en administratieve rompslomp. Daarnaast hebben potentiële werkgevers problemen met de manier waarop de loonwaarde wordt bepaald. De constructie die ik voorstel, maakt de Wajonger aantrekkelijker als werknemer. Bovendien geeft het hun een mogelijkheid om werkervaring op te doen. Dat is volgens velen de beste vorm van re-integratie.''
Nieuwsarchief > 2008 > april
Geen berichten gevonden
Reacties op '‘Help jonggehandicapten aan werk''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.