Voedsel zonder kinderarbeid is wel zo fair
“Hoe minder kinderarbeid, hoe hoger de fairness van een product. Dat lijkt me duidelijk”, stelt Fairfood-directeur Eelco Fortuijn. “Er zit heel veel kinderarbeid in de producten die in onze winkels liggen. Veel meer dan consumenten zich bewust van zijn.” Daarom is het Politiek Cultureel Podium ‘Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel’ zo van belang.
“Ik verwacht dat er aanstaande zaterdag een ambitie geformuleerd zal worden waarmee we kunnen gaan scoren in de aanpak tegen kinderarbeid. Kinderarbeid komt weer urgent op de agenda te staan.”
Niet enthousiast
Niet iedereen zal even enthousiast zijn met het resultaat dat op
29 september gehaald zal worden, zegt Fortuijn. “Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) zal er ook zijn. Ze zijn vertegenwoordiger van een grote groep bedrijven. Daar zitten ook bedrijven tussen die minder enthousiast zijn, ze zullen niet echt happig zijn op mogelijke overheidsmaatregelen om kinderarbeid uit te bannen.
“Kinderarbeid mag dan wel goedkoper produceren zijn, toch moet je daar niet mee concurreren. De zwakste schakels zijn vaak de boerderijen in ontwikkelingslanden, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de brandowner, zoals Mars. Daar sturen wij onze vragenlijsten naar toe. Die merkhouders gaan vervolgens daarmee hun keten in.”
Ketentransparantie
Fairfood maakt jaarlijks rapporten op van ongeveer twintig productsectoren. “De zorgen die we daarin tegenkomen liggen vaak op het gebied van kinderarbeid. Dat zijn erg grote zorgen”, voegt Fortuijn toe.
Bedrijven zouden volgens hem verplicht moeten worden om transparantie in de keten in te voeren, informatieplicht naar consumenten toe. “Ze moeten aan kunnen tonen dat er geen kinderarbeid bij betrokken is geweest. Nu kan tweederde van de bedrijven niet onze zorgen wegnemen.”
Voor Fairfood is er sprake van kinderarbeid die 14 jaar of jonger zijn en verplicht moeten werken. Fairfood hanteert de definitie van de International Labour Organisation (ILO). “Vaak kunnen ze door het werk helemaal niet naar school.”
Verbieden
Toch denkt de Fairfooddirecteur niet dat je kinderarbeid zomaar van de een op andere dag zou kunnen verbieden. “We zijn er meer voor om het uit te faseren. Zo moeten leveranciers van grondstoffen meer betaald krijgen, ouders van kinderen moeten hogere lonen krijgen zodat ze naar school kunnen. Het is een complex verhaal, maar dat mag geen reden zijn om het maar te laten zitten.”
Fairfood ziet voor zichzelf wel een rol weggelegd als het gaat om het monitoren van bedrijven om kinderarbeid geleidelijk uit te bannen. “Wij kunnen bedrijven op de huid blijven zitten om faire producten te leveren. Wat ons betreft kom er dan ook wetgeving om transparantie verplicht te stellen en wetgeving om kinderarbeid verplicht uit te faseren. De vraag is niet of we iets aan kinderuitbuiting moeten doen, maar hoe we het gaan doen.”
- Labels
- Kinderarbeid
Nieuwsarchief > 2007 > september
Geen berichten gevonden