Schriftelijke vragen Carola Schouten dat UWV geen toestemming geeft voor vrijwilligerswerk

donderdag 06 maart 2014

Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carola Schouten als lid van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  

Onderwerp:   De berichten dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) geen toestemming geeft voor vrijwilligerswerk

Kamerstuk:    2014Z04151

Datum:            6 maart 2014

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van de berichten ‘UWV dwarsboomt vrijwilligerswerk’ 1) en ‘Vrijwilligerswerk niet ten koste van banen? 2)

Vraag 2

Deelt u de mening dat het waardevol is als mensen met een uitkering via vrijwilligerswerk een positieve bijdrage leveren aan de samenleving en zo tevens hun kansen op werk vergroten? Deelt u tevens de mening het verrichten van vrijwilligerswerk door mensen met een uitkering niet onnodig belemmerd moet worden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Klopt de berichtgeving 2) dat u het voornemen heeft om de regels over het vrijwilligerswerk die het UWV hanteert aan te passen? Mocht de berichtgeving niet kloppen, waarom bent u dan niet bereid om de regels te verruimen?

Vraag 4

Kunt u al concreet aangeven op welke wijze u de regels van het UWV over het verrichten van vrijwilligerswerk door mensen met een uitkering wilt wijzigen en per wanneer deze aanpassingen in zullen gaan? Zo nee, wanneer bent u dan bereid om de Kamer hier nader over te informeren?

1) De Telegraaf, 3 maart 2014: ‘UWV dwarsboomt vrijwilligerswerk’

2) De Telegraaf, 4 maart 2014: ‘Vrijwilligerswerk niet ten koste van banen’

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Pieter Heerma (CDA), ingezonden 6 maart 2014 (vraagnummer 2014Z04145)

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.

« Terug