Mondelinge vragen Carola Schouten inzake het leengedrag van studenten
Mondelinge vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Carola Schouten inzake leengedrag van studenten
Onderwerp: Leengedrag studenten
Kamerstuk:
Datum: 22 mei 2012
Vraag 1
Afgelopen week kwam het NIBUD met onderzoek over het leengedrag van studenten. De resultaten zijn zorgelijk: studenten zijn niet goed op de hoogte van de leenvoorwaarden van DUO, de helft van de studenten weet niet dat je direct rente opbouwt over je lening en 120.000 studenten laten honderden euro’s per jaar liggen omdat ze geen zorgtoeslag hebben aangevraagd. Al vorig jaar heeft de ChristenUnie aandacht gevraagd voor problematische studieschulden. We hebben via een motie gevraagd om met gerichte voorstellen te komen om te zorgen dat studenten zich niet in grote schulden steken. Alle financiele instellingen moeten duidelijk aangeven dat geld lenen geld kost. Maar bij kredietverstrekker DUO ontbreekt een duidelijke waarschuwing. Sterker nog, het is heel eenvoudig om een extra lening aan te vragen, zonder dat daarbij heel duidelijk wordt gemaakt wat de gevolgen kunnen zijn. Het demissionaire kabinet heeft bovendien het plan om de basisbeurs af te schaffen in de masterfase. Dat betekent dat studenten ook nog eens hun gehele master zelf moeten betalen. Dat is een extra lening van ongeveer 3000 euro per jaar. De ChristenUnie wil de basisbeurs wel behouden, om het hoger onderwijs toegankelijk te houden, maar ook om de nu al stijgende studieschulden niet nog groter te laten worden. Volgens het NIBUD is de gemiddelde schuld per student nu zo’n 17.500 euro. De studieschuldteller van ISO staat inmiddels op 5,9 miljard! Wat gaat de staatssecretaris nu doen om te voorkomen dat studenten steeds meer excessieve schulden krijgen? Met welke gerichte voorstellen wil hij komen zoals ook al is gevraagd in de motie Slob/Sap? Hoe gaat de informatievoorziening richting studenten verbeterd worden, zodat ze ook weten dat ze bijvoorbeeld recht hebben op zorgtoeslag?
Vraag 2
Als je op de website van DUO kijkt hoe je het bedrag van een lening kunt aanpassen, staat er de zin: Je kunt je lening snel en gemakkelijk online verhogen of verlagen. Op het wijzigingsformulier staat bij de vraag “Hoeveel wil je lenen?” als eerste optie: Maximaal. De tweede optie is: Minder, namelijk:…. De hoogte van het maximumbedrag staat niet eens genoemd. DUO controleert bovendien geen andere schulden, bijvoorbeeld bij banken. Je vult een formulier in en krijgt extra geld. Vindt de staatssecretaris het niet te makkelijk dat een student met enkele muisklikken een extra lening kan afsluiten? Gaat de staatssecretaris niet alleen de informatie, maar ook de keuzeopties wijzigen en verduidelijken, bijvoorbeeld door het maximumbedrag op het formulier concreet te noemen? Hoe gaat hij het bewustzijn van studenten bij de aanvraag van extra lening verbeteren, bijvoorbeeld door het logo ‘Geld lenen kost geld’? En gaat hij er ook voor zorgen dat DUO controleert welke schulden studenten al hebben?
Vraag 3
Kan de staatssecretaris meer duidelijkheid geven over het aantal studenten dat in problematische schulden zit? Er zijn voorbeelden van studenten die in de schulden zitten en hulp hebben gezocht. Zij hebben geen aflossingscapaciteit en daardoor is het niet mogelijk om een schuldhulptraject met hen in te gaan. Tijdens en na hun studie hangt de schuld als een molensteen om hun nek. Welke oplossing is er voor studenten die zwaar in de problemen zijn gekomen?
Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.
Archief > 2012 > mei
- 31-05-2012 - Carola Schouten op 31 mei in debat tijdens actie van PerspectieF Plein Den Haag
- 30-05-2012 - Bijdrage Carola Schouten aan plenair debat Wijziging Wet hoger onderwijs langstudeerdersmaatregel
- 22-05-2012 - Bijdrage Carola Schouten aan het plenair debat Wijziging Verdrag EU mbt stabiliteitsmechanisme, ESM
- 22-05-2012 - Mondelinge vragen Carola Schouten inzake het leengedrag van studenten
- 02-05-2012 - Inbreng Carola Schouten: Goedkeuring Besluit Europese Raad 25 maart 2011 mbt stabiliteitsmechanisme
- 02-05-2012 - Inbreng Carola Schouten: Goedkeuring Verdrag tot instelling Europees Stabiliteitsmechanisme