'Katholiek-sociaal denken kan ChristenUnie verrijken'
Onder grote belangstelling heeft vanavond de Groenlezing van 2015 plaatsgevonden. Zijn belangrijkste boodschap: het katholiek-sociaal denken en het christelijk-sociaal denken kunnen elkaar op belangrijke punten verrijken en versterken.
'Een katholieke bisschop houdt dit jaar de Groenlezing. Ik beschouw dat als een vrucht van de positieve, oecumenische beweging,' begon bisschop De Korte. 'Waar we vroeger met verschillen begonnen, starten we vandaag met de overeenkomsten.' Die overeenkomsten beginnen al bij mr. G. Groen van Prinsterer, aan wie de Groenlezing zijn naam te danken heeft. De antirevolutionair zocht een bondgenoot in Rooms-katholieken die ook weinig op hadden met de revolutie van de 19e eeuw. Ook nu hebben katholieken en protestanten kunnen katholieken en protestanten in elkaar een bondgenoot vinden in deze ontkerkelijkende samenleving.
Belangrijk in zijn lezing is de interpretatie van het woord 'katholiek'. Het gaat hier om 'katholiek' in de betekenis van veelzijdigheid. Katholiek is daarmee een breed begrip: 'Er zijn Roomse katholieken, maar ook protestantse en evangelische katholieken.' Tussen die 'katholieken' zijn bovendien veel overeenkomsten op essentiële punten. Of er onder Rooms-katholieken veel potentiële ChristenUnie-stemmers zijn, betwijfelt de bisschop. 'Veel mensen die bij de katholieke kerk horen noemen zichzelf niet katholiek. Daarbij komt dat katholieken lang niet altijd confessioneel stemmen.'
Toch kan het katholiek-sociaal denken een waardevolle verrijking zijn van het christelijk-sociaal denken, denkt bisschop De Korte. 'Het opnieuw doordenken van het belang van de gemeenschap kan de ChristenUnie zeker voeden als het gaat om de overmatige individualisering binnen onze cultuur en het versterken van de sociale samenhang binnen onze cultuur.' Bovendien ligt binnen de Rooms-katholieke gemeenschap een nadruk op subsidiariteit, iets dat we ook binnen het christelijk-sociale denken terugvinden.
Tot slot wijst de bisschop op een groeiend onbehagen in de huidige globaliserende samenleving, die gebrek lijdt aan een moreel kompas vanuit de politiek. 'Dat vormt een uitdaging voor iedere christenpoliticus die een katholiek universeel denken werkelijk serieus wil nemen. Het gaat dan om concreet beleid dat leidt tot minder onrecht, minder geweld en de bescherming van Gods schepping.' Vanuit haar natuurlijke gerichtheid op de plaatselijke of nationale kerk, en de Roomse betrokkenheid bij de Wereldkerk, kan de ChristenUnie hierin een belangrijke rol vervullen. 'In verbondenheid met de trouwe God zijn vrienden van Christus tot veel in staat.'
De Groenlezing is via de homepage van deze site te downloaden.
Nieuwsarchief > 2015 > april
Geen berichten gevonden
Reacties op ''Katholiek-sociaal denken kan ChristenUnie verrijken''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.