Joodse en Palestijnse jongeren verzoenen in Google Hangouts

20131021-Israel-Joel-Voordewind_APR3403-kleuterschoolzaterdag 26 oktober 2013 09:58

ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind bezoekt deze week projecten in Israël die gericht zijn op verzoening tussen Israëliers en Palestijnen. 'Als een kind zorg nodig heeft, maakt niet uit of een kind Joods of Palestijns is.' Ik spreek met de Palestijnse hartchirurg Ahmed in het Israëlische ziekenhuis van Jaffa.

Hij werkt voor Save A child's heart, een verzoeningsproject waardoor al duizenden levens van Palestijnse en Israëlische kinderen geholpen zijn met hun hartproblemen. De artsen zijn Israëliërs en Palestijnen. 'De sfeer is hier heel goed. Er is geen verschil tussen ons.'

Joël met een Palestijnse jongen in het Israëlische ziekenhuis in Jaffa, waar Save a Child's Heart zijn werk doet.

Dat is de vrede van onderop waar ik naar op zoek was deze week in Israël. Ik sprak met zowel Israëliërs als Palestijnen. Met mensen die politiek actief zijn - van de Israëlische regering én de Palestijnse Autoriteit - maar ook met gewone mensen. Mensen die samen willen leven en werken.


Waar de politici nog altijd falen om de kloof te overbruggen en elkaar geen centimeter gunnen, daar zie ik mannen en vrouwen die in hun dagelijkse leven al lang vrede hebben gesloten met de zogenaamde 'vijand'.

Google Hangouts
Zo kom ik op de laatste dag van mijn reis bij het Peres Vredescentrum in Tel Aviv. Een prachtig pand dat pal aan het strand staat. Terwijl we de zon zien ondergaan in de Middellandse Zee, spreek ik met de coördinator van deze onafhankelijke vredesclub. Hij vertelt over de vele verzoeningsprojecten die ze hebben lopen. Zo is er een project waarbij via social media jongeren van verschillende groepen elkaar ontmoeten in Google Hangouts. Een jongen die aan het project meedeed vertelt hoe het hem nieuwe vrienden heeft gegeven die hij anders nooit zou hebben ontmoet. 'We zijn eigenlijk hetzelfde, alleen onze taal is anders.' Maar daarvoor is er vertaalservice van Google, zegt de Peres-vertegenwoordiger.


Nederland geeft nu 65 miljoen euro per jaar aan de Palestijnse Autoriteit. Van dat geld betalen ze onder meer de bonussen voor veroordeelde terroristen die in Israëlische gevangenissen zitten. Onbegrijpelijk dat Nederland dat toelaat. Van dit Nederlandse belastinggeld kunnen we minstens enkele miljoenen beter investeren in de vrede van onderop. Dit zeg ik ook tijdens het gesprek met de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, de laatste stop van de reis. Ik presenteer hem daarom enkele verzoeningsprojecten die ik de afgelopen dagen heb gezien. De oproep werd positief ontvangen.

Labels
Israël
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Joodse en Palestijnse jongeren verzoenen in Google Hangouts'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2013 > oktober

Geen berichten gevonden