ChristenUnie wil opheldering over afwenteling prijzenoorlog op leveranciers
De ChristenUnie wil dat minister Kamp snel opheldering geeft over de prijzenoorlog in supermarkten en de vermeende afwenteling van deze prijzenoorlog op leveranciers. Kamerlid Carla Dik-Faber heeft Kamervragen gesteld nadat naar buiten kwam dat supermarktketen Plus haar leveranciers via een brief heeft meegedeeld dat zij genoodzaakt is het opgelopen margeverlies bij hen in rekening te brengen. De leveranciers moeten binnen veertien dagen het door Plus berekende bedrag overmaken. Dik-Faber reageert verontwaardigd op het nieuws: “De prijzenoorlog in supermarkten wordt op deze manier afgewenteld op boeren, het MKB, op mensen die in de sector werken en op het milieu. Het is onvoorstelbaar dat supermarkten eenzijdig lopende contracten aanpassen."
De gedragscode voor eerlijke handelspraktijken is nog maar een paar weken oud, maar wordt nu al geschonden. Dik-Faber: ,,De prijs voor de consument wordt opgevoerd als excuus om de hele keten onder druk te zetten, terwijl we weten van de prijzenoorlog uit 2003 dat de prijzen gewoon weer stijgen en de consument uiteindelijk niet goedkoper uit is.”
Schriftelijke vragen van het lid Dik-Faber (ChristenUnie) aan de minister van Economische Zaken over de prijzenoorlog in de supermarkten en de brief van Plus Supermarkten aan haar leveranciers:
1. Kent u de brief van Plus Supermarkten aan haar leveranciers, waarin de supermarkt aangeeft het inkomstenverlies als gevolg van de prijzenoorlog door te berekenen aan de leveranciers?
2. Bent u op de hoogte van verzoeken tot margecompensatie door andere retailers, die mondeling aan de fabrikanten zijn medegedeeld?
3. Deelt u de mening dat dit een exacte herhaling lijkt van de prijzenoorlog van 2003, toen de margeverliezen ook voor kosten van de fabrikanten kwamen?
4. Kan de brief van Plus Supermarkten gezien worden als een overtreding van de gedragscode voor eerlijke handelspraktijken? Zo nee, waarom niet? Zijn mondelinge verzoeken in strijd met deze gedragscode? Zo nee, waarom niet?
5. Deelt u de mening dat met name het MKB getroffen wordt door de prijzenslag onder de supermarkten, omdat zij op moeten draaien voor het margeverlies op de A-merkproducten?
6. Bent u van mening dat de Autoriteit Consument en Markt niet alleen moet kijken naar verticale marktwerking, maar ook naar een eerlijke margeverdeling in de keten? Zo nee, waarom niet?
7. Verwacht u dat de pilot een einde gaat maken aan oneerlijke handelspraktijken? Hoe gaat u de pilot het komende jaar evalueren?
8. Gaat volgens u alleen zelfregulering werken of ziet u ook een rol voor de overheid? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?
9. Wat adviseert u bedrijven die worden geconfronteerd met oneerlijke handelspraktijken? Wat zou volgens u de ultieme sanctie moeten zijn voor ondernemingen die zich niet aan de gedragscode houden?
10. Wilt u deze vragen beantwoorden voor 9 oktober, als de commissie EZ verder spreekt over oneerlijke handelspraktijken?
- Labels
- Carla Dik
- Tweede Kamer
Nieuwsarchief > 2013 > september
Geen berichten gevonden
Reacties op 'ChristenUnie wil opheldering over afwenteling prijzenoorlog op leveranciers'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.