Slob in de Telegraaf: Miljoenen besparen met minder regels
Het kabinet moet een einde maken aan de regelbrij in het onderwijs en de zorg. Die oproep doet ChristenUnie-fractievoorzitter Slob aan de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV, die in het Catshuis onderhandelen over extra miljardenbezuinigingen.
Snijden in de regelgeving is een bezuiniging op de bureaucratie die volgens Slob tot wel 200 miljoen euro bespaart. Een op de drie regels kan volgens de oppositiepartij weg. Door dit in te boeken bij de lopende onderhandelingen komt er druk op ministeries om haast te maken met het schrappen van regels. Als het in de begroting staat, moet men doorpakken. De crisis biedt ook kansen, maak daar gebruik van , stelt de ChristenUnie-leider, die er op wijst dat het kabinet-Rutte zegt te streven naar een kleinere overheid.
Zo is het de ChristenUnie een doorn in het oog dat scholen adviseurs inhuren om een subsidieaanvraag te doen, terwijl de overheid een bureau in de arm neemt om diezelfde aanvraag te beoordelen. Ook worden scholen en docenten overspoeld met enquêtes, zegt de ChristenUnie-voorman. Laatst kwam er zelfs een enquête van het ministerie waarin scholen werd gevraagd hoe de bureaucratie kon worden teruggedrongen.
Ook in de zorgsector valt volgens Slob nog veel te winnen. Zorgaanbieders hebben bij het ministerie van Volksgezondheid 695 overbodige regels gemeld. Die worden dan bekeken, onderverdeeld en dan gaan ambtenaren er een werkplan over schrijven , zegt Slob hoofdschuddend. Een werkprogramma voor de aanpak van de overbodige regels! Dat gaat natuurlijk veel te langzaam.
Volgens de ChristenUnie moet het kabinet meer werk maken van de belofte om Nederland terug te geven aan de Nederlanders. Heel veel regels hebben als doel risico s te mijden: medicatiefouten, valincidenten, voedselvergiftiging. Allemaal zeer lovenswaardig, maar het kabinet moet de zorg en het onderwijs teruggeven aan de professionals , aldus Slob, die hoop heeft dat de coalitie zijn plannen oppakt. Beschouw het als een ongevraagd advies voor degenen die nu onderhandelen in het Catshuis.
Bron: Telegraaf vrijdag 9 maart
Nieuwsarchief > 2012 > maart
Geen berichten gevonden