Voordewind: Haïtianen in kampen onveilig
De 1,3 miljoen Haïtianen in tentenkampen bevinden zich bijna acht maanden na de aardbeving nog steeds in een onveilige situatie. De kans op orkanen is in september het grootst. Zelfs een tropische storm zal al desastreuze gevolgen hebben voor de mensen in de kampen. Desondanks concludeert Tweede Kamerlid Joël Voordewind na zijn werkbezoek aan het rampgebied dat de hulpverlening in de eerste maanden goed is verlopen. "Het is nu zaak om de kampen leeg te krijgen."
Tijdens het werkbezoek van Tweede Kamerlid Joël Voordewind aan Haïti vonden op VN-niveau spoedoverleggen plaats omdat orkaan Earl Haïti moge-lijk zou treffen. De ontheemden moeten daarom zo snel mogelijk in betere huisvesting worden ondergebracht, aldus het Tweede Kamerlid.
Joël met kinderen in een van de vele tentenkampen. (Foto Ruben Timman)
Meest gunstig
De meest gunstige planning van de VN gaat ervan uit dat de mensen minimaal nog een jaar in de kampen moeten blijven. Met de bouw van vervangende huisvesting en de reparatie van beschadigde woningen is met name in de hoofdstad amper begonnen. Volgens schattingen is er nog maar tussen de 5 en 10 % van het puin geruimd, wat de nieuwbouw van huizen belemmert. In dit tempo zal het minimaal drie jaar duren voordat alle puin is verwijderd. Voordewind: “In veel straten waar we doorreden, moesten we om de puinhopen heenrijden”.
Ook de veiligheidssituatie in de kampen, vooral voor vrouwen en meisjes is nijpend. Volgens de VN is het aantal meldingen van verkrachtingen de laatste tijd toegenomen. Dit betreft alleen nog maar de geregistreerde gevallen.
Joël Voordewind en partijbureaudirecteur Menno van Hulst (Foto: Ruben Timman)
Hulpverlening
Voordewind concludeert aan het eind van zijn werkbezoek: ,,De noodhulp in de eerste maanden is snel en goed verlopen. De coördinatie tussen de hulporganisaties kwam snel op gang en functioneert nog steeds goed. Er zijn geen epidemieën uitgebroken. Opvang in de tentenkampen is vlot verlopen, inclusief toegang tot voedsel, water en sanitatie. Het is echter nu zaak om de kampen zo snel mogelijk leeg te krijgen. Het tempo waarin beschadigde woningen gerepareerd worden, moet omhoog. Indien reparatie niet mogelijk is, dient op korte termijn vervangend onderdak geregeld te worden dat orkaanbestendig is. De Nederlandse inzet zou kunnen worden versterkt door het Nederlandse bedrijfsleven actiever te betrekken bij de wederopbouw. Dit zou kunnen door bestaande stimuleringsregelingen voor het bedrijfsleven open te stellen voor Haiti. Overheidsinstellingen en VN organisaties vroegen tijdens mijn bezoek nadrukkelijk om de inzet van Nederlandse experts op het gebied van watermanagement, landbouw en voedselvoorziening.”
Van 27 augustus tot en met 1 september heeft Joël Voordewind op uitnodiging van Woord en Daad en ZOA Vluchtelingenzorg een werkbezoek gebracht aan Haïti. Zijn doel was om, na veel publieke kritiek op de trage hulpverlening, een goed beeld te krijgen van de besteding van de in Nederland ingezamelde hulpgelden. Voordewind bezocht hiervoor de Haïtiaanse overheid, de EU, enkel VN organisaties en diverse projecten van Nederlandse hulporganisaties zoals Cordaid, Woord en Daad en ZOA-Vluchtelingenzorg.
Lees ook Joëls weblogs over zijn werkbezoek (gepubliceerd in het Nederlands Dagblad):
'Hoop op een baan in Haïti'
'Kerk moet voorbeeld zijn op Haïti'
'Bijna elke Haitiaan heeft wel een familielid verloren'
Foto's
Bekijk de fotoreportage van Ruben Timman
Nieuwsarchief > 2010 > september
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Voordewind: Haïtianen in kampen onveilig'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.