ChristenUnie wil duidelijkheid over onderzoeksaanpak RIVM
De Tweede Kamerleden Joël Voordewind en Esmé Wiegman willen dat de Ministers Klink en Rouvoet duidelijkheid geven over de onderzoeksmethode van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit onderzoekinstituut doet onderzoek naar baarmoederhalskanker bij minderjarige meisjes. Joël Voordewind: ,,Deze meiden worden beloond met een cadeaubon voor het afstaan van hun dna-materiaal die tot 15 jaar kunnen worden opgeslagen. Ik maak me zorgen over hun privacy. De vragen, die gaan over mogelijke seksuele ervaringen, getuigen van een eenzijdige seksuele opvatting. Ik wil van het kabinet duidelijkheid of deze onderzoeksaanpak wettelijk gezien wel door de beugel kan.”
De ChristenUnie heeft schriftelijke vragen gesteld.
Vragen van de leden Voordewind en Wiegman-van Meppelen Scheppink (beiden ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Jeugd en Gezin over de HPV-enquête van het RIVM.
- Bent u bekend met de HPV-enquête van het RIVM die is toegestuurd aan meisjes van 15 en 16 jaar?
- Wat vindt u van de kritiek van de Nederlandse Patiëntenvereniging (NPV) dat de voor minderjarige meisjes toegankelijke vragenlijst van een eenzijdige seksuele opvatting uitgaat? Zijn ouders niet te beperkt geïnformeerd over de inhoud van deze ongevraagde enquête? Wordt hierbij de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) niet te vrij geïnterpreteerd?
- Vindt u de beloningsprikkel van een cadeaubon van tien euro in ruil voor het afgeven van DNA-materiaal via een ‘vaginale brush’ door het RIVM gepast?
- Is het wettelijk toegestaan dat het RIVM het materiaal 15 jaar bewaart? Is het noodzakelijk om deze gegevens zolang te bewaren? Welke privacywaarborgen zijn er bij deze databank?
Nieuwsarchief > 2010 > maart
Geen berichten gevonden