Slob: 'Halsema is haar eigen strategie vergeten'
GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema had het afgelopen zaterdag, op haar eigen partijcongres, bij het verkeerde eind toen zij memoreerde aan de coalitievorming in 2006. Halsema stelde dat het CDA en de PvdA de voorkeur gaven aan de ChristenUnie boven GroenLinks. Volgens Arie Slob heeft Halsema de geschiedenis niet helemaal meer op orde: 'GroenLinks bedankte geheel uit eigen beweging voor kabinetsdeelname'.
Slob sprak dinsdagavond op een regiobijeenkomst van de kiesverenigingen ‘Graafstroom’, ‘Liesveld’ en ‘Nieuw-Lekkerland’.
Voorafgaand aan de toespraak bracht Slob een werkbezoek aan Thuiszorg Present (foto). Slob: "Ik vond het een inspirerend bezoek. Goed om op de werkvloer van Thuiszorg Present mensen actief te zien." Met cliënten en personeel sprak Slob over de stand van zaken in de thuiszorg en de WMO. Slob kondigde aan dat deze thema's binnenkort weer hoog op de agenda staan in politiek Den Haag en hij de zorgpunten van de gesprekspartners zal doorgeven aan zorgwoordvoerder Esmé Wiegman.
De geschiedherschrijving van Halsema beschreef Arie Slob ook in zijn column in het Friesch Dagblad van dinsdag 1 december:
GroenLinks is klaar om te regeren, heeft Femke Halsema zaterdag tijdens haar partijcongres gemeld. Het lijkt me dat die mededeling anderhalf jaar te vroeg of drie jaar te laat komt. Op dit ogenblik is iedere speculatie over mogelijke of wenselijke regeringscoalities ontijdig. Maar goed, collega Halsema is er dus vroeg bij.
Zorgwekkend vind ik wel dat ze zich drie jaar na dato kennelijk niet meer zo goed herinnert welke strategie GroenLinks eind 2006 volgde. In het congresverslag lees ik dat GroenLinks destijds langs de kant kwam te staan omdat ‘CDA en PvdA de voorkeur gaven aan de ChristenUnie’. Volgens mij was het zo dat GroenLinks geheel eigener beweging bedankt heeft voor kabinetsdeelname. ‘Nu even niet’, was haar boodschap aan Bos en Balkenende en daarna vertrok ze naar Spanje. Als reden voor haar afwijzing zei Halsema dat het niet voor de hand lag dat een coalitie gevormd zou worden uit drie partijen die ieder verlies geleden hadden. Tegelijk sloot ze niet uit dat GroenLinks later wel zou aanschuiven, als CDA en PvdA er met de ChristenUnie – een verkiezingswinnaar - niet uit zouden komen. Dat was dus waarop ze mikte: laat het eerst maar mislopen met de ChristenUnie, dat versterkt onze onderhandelingspositie als hard to get girl. Gek dat ze dat vergeten is, want er zijn op het GroenLinks-congres van 3 februari 2007 harde woorden gevallen over deze haastige vlucht in de oppositiebankjes.
In een interview met dagblad De Pers noemde Halsema zichzelf onlangs ‘een lopend politiek wonder’; ze vond zichzelf écht beter dan ‘wie zal ik noemen… Arie Slob’. Daar waren ze het in mijn fractie helemaal mee eens: geniaal vonden we Halsema toen ze eind 2006 de avances van CDA en PvdA afsloeg. Wouter Bos sprak destijds openlijk zijn teleurstelling uit en volgens betrouwbare bronnen waren er ook binnen het CDA krachten die veel liever met GroenLinks dan met de ChristenUnie zaken hadden gedaan. Maar ja, Femke had hen resoluut de dans geweigerd. Niet chique van haar om nu drie jaar later sip te doen alsof zij zelf een blauwtje heeft gelopen. Zo’n poging tot geschiedvervalsing is geen goede binnenkomer op het moment dat je verkondigt klaar te zijn voor regeringsdeelname.
Arie Slob
- Labels
- Arie Slob
- Tweede Kamer
Nieuwsarchief > 2009 > december
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Slob: 'Halsema is haar eigen strategie vergeten''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.