Ortega bezorgd over onrust op Bonaire
Cynthia Ortega-Martijn maakt zich grote zorgen over de onrust op het Antilliaanse eiland Bonaire, zei ze tijdens een werkbezoek aan de Antillen. Cynthia Ortega, Kamerlid voor de ChristenUnie, bracht de afgelopen weken een werkbezoek aan verschillende Antilliaanse eilanden, ter voorbereiding op de komende begrotingsbehandeling en de Rijkswetten die de nieuwe staatkundige verhoudingen tussen Nederland en de Antilliaanse eiland moeten vormgeven.
De zogeheten BES-eilanden, Bonaire, St. Eustatius en Saba, krijgen de status van ,,bijzonder openbaar lichaam’’ binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Er leven op Bonaire grote twijfels hoe een en ander wordt uitgewerkt, vertelt Kamerlid voor de ChristenUnie Cynthia Ortega. Als de inwoners van Bonaire net zo worden behandeld als Nederlandse burgers dan hebben ze ook precies dezelfde rechten. In de praktijk blijkt dat niet het geval, zo ontdekte Ortega tijdens vele gesprekken. ,,Er is een groep bezig die handtekeningen verzamelt waarin hun protest wordt verwoord. Van de pakweg zes duizend stemgerechtigden op Bonaire hebben al ongeveer drie duizend mensen hun handtekening gezet.’’
Manifestatie
Begin september houden ze een manifestatie. Deze verontrusten stellen dat bij het eerder gehouden referendum is gekozen voor een directe band met Nederland. In de praktijk zien ze dat er gewerkt wordt aan integratie met Nederland. Met internationale VN-verdragen erbij zijn ze van mening dat integratie iets anders is dan waarmee ze eerder hebben ingestemd, namelijk een associatie met Nederland. Het Kamerlid zelf ziet aspecten van zowel associatie als integratie in de praktijk. ,,Dat maakt het allemaal erg verwarrend’’. Ze wil dat de burgers van Bonaire dit met hun bestuurders moeten uitspreken.
,,Nederland moet zich voorlopig afzijdig houden in dit conflict’’, zegt de politica. Het Kamerlid sprak ook met haar oud-collega Henk Kamp, die nu op de BES-eilanden werkt als commissaris voor de Nederlandse regering om de overgang naar de nieuwe staatkundige verhouding in goede banen te leiden. Hoewel Ortega vol lof is over de inzet van Kamp, die zelfs een cursus Papiaments volgt, heeft ze begrip voor de vragen van de inwoners. Die hebben ,,wel wat twijfels’’ over de bevoegdheden van Kamp. ,,Die vragen leven nog steeds’’, aldus Ortega.
Curaçao
Het Kamerlid merkte tijdens haar werkbezoek ook dat de verdeeldheid op Curaçao nog steeds erg groot is. In mei keerde zich bij een referendum een grote minderheid van 48 procent tegen de voorgenomen autonome status van dit eiland. Sommige burgers van Curaçao voelen zich gemanipuleerd omdat ze niet goed zijn geïnformeerd over de toekomstplannen van hun eiland. In de nieuwe structuur word de bestaande ‘Nederlandse Antillen’ ontmanteld. De huidige regering wil daarom een uitstel van de geplande ‘Staten Verkiezingen’ en die laten samenvallen met de verkiezingen voor het land Curaçao. Ortega wil zich niet in de discussie mengen, maar roept de politici op de Antillen wel op zich in te zetten ,,voor een breder maatschappelijk draagvlak’’ voor de nieuwe staatkundige verhouding met Nederland. Tijdens een van haar werkbezoeken kwam Ortega in contact met enkele Antillianen op Curaçao die op de Christen- Unie gestemd hadden. ,,Deze zes christelijke gezinnen zetten zich in voor de opvang van kwetsbare kinderen in hun gezin. Het was leuk hen te ontmoeten en ik was onder de indruk van hun inzet’’, aldus Ortega.
(Nederlands Dagblad, 15 augustus 2009 - (foto: Nederlandse vlag naast vlag van Bonaire - Nationale Beeldbank))
Nieuwsarchief > 2009 > augustus
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Ortega bezorgd over onrust op Bonaire'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.