Twijfel over nut van baarmoederhalskankervaccin

Esm‚ Wiegman_Ruben Timman_top3.jpgwoensdag 10 december 2008 10:00

Afgelopen weken is er enige ruis ontstaan over de mate van onafhankelijkheid van het advies van de Gezondheidsraad over het baarmoederhalskankervaccin. Twijfels blijven er bij nut en noodzaak van opname van het baarmoederhalskankervaccin in het Rijksvaccinatieprogramma. ChristenUnie Kamerlid Esmé Wiegman deelt deze twijfels: ,,Baarmoederhalskanker moet worden bestreden, maar de vraag is of een vaccin daarvoor het beste middel is."

 

Twee jaar geleden vroeg de Gezondheidsraad zich nog af of het zin had om extra maatregelen te bedenken om de kans op baarmoederhalskanker verder te verminderen. Wiegman: ,,De sterfte aan baarmoederhalskanker was in Nederland twee jaar geleden zowat de laagste van heel Europa. Nu is er sprake van een ‘omvangrijk' en ‘urgent' volksgezondheidsprobleem. Wat is er in twee jaar gebeurd en veranderd?"

Wiegman heeft meerdere kritische geluiden gehoord en gelezen over de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. ,,Deze bijwerkingen worden door de farmaceutische industrie niet spontaan gemeld, wél ontkend of gebagatelliseerd. Bijwerkingen op termijn zijn helemaal niet bekend. Is de werkelijke ‘winst' niet net zo makkelijk te behalen door het huidige bevolkingsonderzoek verder te optimaliseren?"

Schijnzekerheid
Het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft fundamentele kritiek geleverd op de voorgestelde uitbreiding van het vaccinatie programma. Vaccinatie geeft volgens het NHG een schijnzekerheid. Er zijn meer virusstammen die baarmoederhalskanker kunnen induceren dan de typen virusstammen die in het vaccin zijn verwerkt. Deze schijnzekerheid lokt overmoedig en vrijmoedig gedrag uit. Daarnaast is er nog te weinig kennis opgedaan om te kunnen zeggen dat het werkt. Wiegman neemt die kritiek ter harte: ,,De ChristenUnie is geen voorstander van achteroverleunen op het gebied van bestrijding van baarmoederhalskanker, maar zijn er geen betere en effectievere methoden van preventie, opsporing en onderzoek? De sector zelf heeft hiervoor aanbevelingen gegeven."

Vaccinatie valt onder preventiebeleid. HPV wordt overgedragen via seksueel contact. De beste preventie is volgens de ChristenUnie nog altijd goede educatie. Wiegman: ,,Zowel educatie van hoe om te gaan met verliefdheid, liefde, relatie en seks, als eenvoudig uitdragen dat met het wachten met seks totdat je een vaste relatie hebt na je puberteit niets mis is."

 

Labels
Esmé Wiegman
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'Twijfel over nut van baarmoederhalskankervaccin'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > december

Geen berichten gevonden