Arie in Amerika (1)
Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer, is ter gelegenheid van de presidentsverkiezingen op bezoek in de VS. Hier doet hij verslag van zijn ervaringen. "Het aftellen is begonnen. Nog vijf dagen te gaan, dan kunnen geregistreerde stemgerechtigde Amerikanen naar de stembus om de 44e president van de Verenigde Staten te kiezen. De democratische kandidaat Barack Obama is voor velen de gedoodverfde winnaar."
"De kans dat er een meteoriet op uw hoofd valt is nu groter dan dat McCain president werd,'' voorspelde iemand. En de grootste bookmaker van Ierland keerde enkele weken geleden al geld uit aan gokkers die op Obama hadden ingezet.
Zouden al deze mensen voor wie de uitkomst al vaststaat, wel eens terugdenken aan eerdere presidentsverkiezingen, vraag ik me af. Het Amerikaanse kiessysteem heeft er in het verleden al twee keer toe geleid dat de kandidaat met de meeste stemmen over het hele land (popular vote) het moest afleggen tegen een tegenstander die meer kiesmannen (electoral vote) wist te veroveren. Zo haalde George W. Bush toen hij in 2000 voor het eerst verkozen werd, honderdduizenden stemmen mínder dan zijn tegenspeler Al Gore. Bush had namelijk met de grootst mogelijke moeite (onder meer heftige stembusperikelen in de staat Florida) meer kiesmannen verzameld dan Gore. En daar gaat het uiteindelijk om: niet om de meeste stemmen, maar om de vraag wie minimaal 270 van de 538 kiesmensen vergaart.
Gisteravond landde ik met een delegatie uit de Nederlandse wereld van media, politiek en openbaar bestuur op het vliegveld Newark Liberty International in New York. De komende dagen zullen we ons rondom de presidentsverkiezingen verdiepen in thema's als leiderschap, het democratisch proces en sociale samenhang. Op de agenda staan gesprekken met lobbyisten, wetenschappers, politicologen en lokale bestuurders. Ook zullen we bezoeken brengen aan mediabedrijven (o.a. CNN) en voorbeelden van modern leiderschap ervaren.
De reis eindigt in Washington waar we de verkiezingsdag hopen mee te maken.
Het zijn interessante verkiezingen. Niet alleen vanwege de twee markante kandidaten. Ook vanwege het nieuwe dilemma van de christelijke kiezer. Traditioneel stemt christelijk Amerika vooral republikeins. Daar lijkt dit jaar toch verandering in te komen: democraat Obama kan zich verheugen in een toenemende populariteit in christelijk Amerika. Dat intrigeert mij; ik wil meer te weten komen over deze wijziging.
We tellen nu af naar de 4e november. Mogelijk weet ik bij thuiskomst wie de 44e president van de Verenigde Staten is geworden. Maar mede vanwege het ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem spreekt dat niet vanzelf. In 2000 liet de uitslag vijf weken op zich wachten. We zijn in de Verenigde Staten: daar kan in principe alles.
Deze weblog is ook gepubliceerd in het Nederlands Dagblad
Nieuwsarchief > 2008 > oktober
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Arie in Amerika (1)'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.