Egbert Schuurman viert zilveren jubileum in Eerste Kamer

Egbert_Schuurman_2008woensdag 08 oktober 2008 16:20

Egbert Schuurman is met zijn 25 jaar in de Eerste Kamer gepokt en gemazeld op alle terreinen van de politiek. Alleen de financiële portefeuille had hij nog nooit beheerd, merkte voorzitter Yvonne Timmerman-Buck (CDA) op bij het 25-jarig jubileum van Egbert Schuurman in de Eerste Kamer. Zou daar voor de senator niet de volgende uitdaging kunnen liggen, vroeg ze zich af. Schuurman vierde dinsdag 7 oktober dat hij een kwart eeuw senator is.

De senator verklaarde zijn wegblijven uit financiële commissies met zijn afkeer van het ‘onnodig ingewikkeld' maken van financiën. "Zo ingewikkeld dat ik het dan heel vaak niet meer volgen. Ik meen dat ik daarin vooral ook de laatste dagen jammer genoeg gelijk heb gekregen." Aanleiding voor de suggestie van Timmerman-Buck waren de in haar ogen haast ‘profetische woorden' bij de algemene beschouwingen vorig jaar, toen Schuurman waarschuwde tegen zaken als flitskapitaal en ondoorzichtige financiële producten in het licht van de globalisering.

De voorzitter huldigde een kwart eeuw senatorschap met een kleine zilveren koets, symbolisch voor het aantal keer dat hij de Gouden koets heeft zien passeren als Kamerlid.

Generalist
Ook minister-president Jan-Peter Balkenende was aanwezig bij het jubileum van de ChristenUnie-senator. Hij noemde Schuurman een ‘echte generalist' omdat hij, met uitzondering van de financiële, verder in elke vaste Kamercommissie heeft gezeten. Ook sprak hij zijn bewondering uit voor de productiviteit van professor Schuurman: "de hoeveelheid publicaties waar zijn naam onder staat, is zonder meer indrukwekkend."

Consistentie
Timmerman-Buck prees de senator om zijn consistentie in zijn bijdragen aan de Eerste Kamer. In 1983 waarschuwde hij in zijn maidenspeech voor een terugkeer naar economische individualisering. "U pleitte voor een principiële bezinning op de taken van de Staat, met prangende aandacht voor het zwakke, het misdeelde, de ontheemden en de vreemdelingen. Vorig jaar, in 2007, prees u het verlaten van een doorgeschoten individualisering in ruil voor het samen, voor gemeenschapszin. In beide betogen klinkt uw welbekende visie door op de soevereiniteit in eigen kring in combinatie met de oproep tot solidariteit."

Zowel voorzitter Timmerman-Buck als premier Balkenende stonden stil bij het feit dat Schuurman de langst zittende fractievoorzitter in de geschiedenis van de Eerste Kamer is. "Wij maken derhalve nu deel uit van een gebeuren met enig historisch gewicht", zei de Eerste Kamervoorzitter. "Het zilveren ambtsjubileum getuigt niet alleen van een kwart eeuw vertrouwen van de politieke partijen waar u zich aan verbond en van de diverse fracties in u, maar evenzeer van uw geloof in de parlementaire democratie, uw toewijding aan de publieke zaak en uw verbondenheid met het wel en wee van Nederlanders in ons Koninkrijk."

Schuurman zelf relativeerde het unicum van zijn langstzittende fractievoorzitterschap. "Voor de echte kenners is wel duidelijk dat dit vrij gemakkelijk gaat als je een eenmansfractie vormt", doelend op de fractieomvang in het verleden. Inmiddels weet de senator zich versterkt door nog drie andere fractieleden in de Eerste Kamer.

Voorspellingen
In zijn speech memoreerde de senator terug naar zijn begintijd als Eerste Kamerlid. Hij herinnerde zich dat André Rouvoet ooit nog eens zijn chauffeur is geweest en dat de computer zijn intrede deed in de Eerste Kamer in 1987.

Wat Schuurman vooral is opgevallen in de jaren dat hij in de senaat heeft gezet, is dat het ‘uitermate moeilijk is voorspellingen te doen'. "Ik heb aan debatten over al die politieke thema's van de afgelopen 25 jaar meegedaan. Laat ik er een paar uithalen: de ineenstorting van het Sovjetrijk, het probleem van het terrorisme, de afschaffing van de apartheid en globalisering. Dit zijn allemaal ontwikkelingen die niet te voorzien waren."

Bestaansrecht
De ChristenUnie-senator is altijd een fervent bepleiter geweest van het bestaansrecht van de Eerste Kamer in het Nederlandse democratische bestel. Timmerman-Buck en Balkenende refereerden aan de pleidooien van Schuurman voor de Eerste Kamer. Hij heeft daarvoor zelfs minister-president Lubbers in 1990 en later na de ‘Nacht van Wiegel' (in mei 1999) premier Kok, gebruik makend van het recht van interpellatie, opgeroepen naar de Eerste Kamer om te debatteren over de taak en plaats van de Kamer. Beide premiers hadden de rol van de Eerste Kamer in Schuurmans ogen in diskrediet gebracht. Balkenende zei zich een ‘gewaarschuwd man' te weten. "Senator Schuurman houdt de premiers in dit land nauwlettend in de gaten."

Schuurman: "Ik meen dat de Eerste Kamer in ons staatsrecht de laatste schans is voor de burger als wetgeving in de Tweede Kamer wordt aangenomen. Dat bewijst ook wel het feit dat bijna alle Europese Landen tweekamersystemen hebben. Vóór de uitvoering plaatsvindt, wordt er nog eens op een afstand serieus naar gekeken door de Eerste Kamer. Dat vind ik iets waardevols. Verder is dit ook een barrière tegen al te grote uitspattingen van de Tweede Kamer."

Dit artikel is gebaseerd op het stenogram van de vergadering. Lees de volledige speeches van Egbert Schuurman, Yvonne Timmerman-Buck en Jan-Peter Balkenende in datzelfde woordelijke verslag dat is bijgevoegd als PDF-bestand.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20081007 Stenogram Eerste Kamer Jubileum Schuurman82,1 kBapplication/pdfdownload
Labels
Eerste Kamer
Egbert Schuurman
Partij

« Terug

Reacties op 'Egbert Schuurman viert zilveren jubileum in Eerste Kamer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2008 > oktober

Geen berichten gevonden