Vriendendag: Even in de stoel van Wilders
Zo'n vijfhonderd 'vrienden van de fractie' van de ChristenUnie werden zaterdag in het Tweede Kamergebouw in Den Haag ontvangen door 'hun' politici. ,,Bemoedigend, hoeveel hier eigenlijk gebeurt.'' ,,Toen ik nog raadslid was, had ik het als eenmansfractie misschien nog wel drukker dan nu, als Kamerlid.'' ChristenUnie-Kamerlid Ed Anker staat achter de microfoon in 'vak K', het rijtje stoelen in de Tweede Kamer waar normaal gesproken kabinetsleden zitten.
De 150 blauwe zetels in de Kamer zijn op deze zaterdagmorgen voor één keer gevuld met allemaal ChristenUnie sympathisanten. Zij zijn te gast op de Vriendendag, die de ChristenUnie jaarlijks organiseert voor de 'vrienden van de fractie'. Deze donateurs - sommige zijn ook ChristenUnie-lid, andere niet - ondersteunen het werk van de Tweede Kamerfractie financieel. Er zijn zo'n vijfduizend van deze 'vrienden', vertelt fractievoorzitter Arie Slob. Vijfhonderd van hen komen vandaag in Den Haag rondkijken.
Tijdens een vragenuurtje mogen zij de Kamerleden het hemd van het lijf vragen. Ook de kinderen, die hun eigen programma hebben, komen even langs in de grote zaal. Een blond meisje gaat - gelukkig onwetend - parmantig zitten op de stoel van Geert Wilders en kijkt trots om zich heen. Maar dat verveelt al snel. Ze laat zich weer op de grond zakken en drentelt weg.
Veel bezoekers blijken plaatselijk zelf politiek actief. Als Ed Anker vertelt hoe druk hij het als raadslid had, wordt er driftig geknikt. Hij zegt toe ,,te zullen kijken'' naar mogelijkheden om drukke gemeenteraadsleden wat te ontlasten.
De sfeer is gemoedelijk; de bezoekers zijn niet uit op de confrontatie. Arie Slob verzucht dat het een van de rustigste vragenuurtjes is die hij ooit heeft meegemaakt. Toch krijgt hij heus wel wat pittige kwesties voor de voeten geworpen.
Zo vindt een van de 'vrienden' dat de ChristenUnie ,,meehobbelt'' met het kabinet. Vooral de recent ingevoerde vliegtaks en verpakkingsbelasting zitten hem dwars. ,,Elke dag komt er weer een nieuwe belasting bij. Ik constateer dat de ChristenUnie deel uitmaakt van een kabinet dat zeer, zeer impopulair is.''
Slob geeft toe dat het kabinet ,,de harten van de mensen nog voor zich moet zien te winnen'', maar tekent daarbij aan dat daar nog drie jaar tijd voor is. En die belastingen passen toch echt bij zijn partij. ,,Ik respecteer het feit dat u dat verschrikkelijke belastingen vindt, maar ze passen wel in het duurzame beleid dat de ChristenUnie voorstaat.''
Een andere aanwezige, werkzaam in een verpleeghuis, wil weten welke plannen er zijn om de werkdruk daar te verrichten. Kamerlid Esmé Wiegman noemt als mogelijkheid jongeren een maatschappelijke stage te laten lopen. Een ander ChristenUnielid interrumpeert - ook dat mag vandaag: ,,Veel verpleeghuizen hebben helemaal geen tijd om jongeren zo'n stage te laten lopen. Daardoor komt dat niet van de grond. De jongeren willen wel, maar ze krijgen de kans niet.''
Speeddaten
De bezoekers kunnen tijdens de vriendendag verder een rondleiding door het Kamergebouw krijgen, speeddaten met ministers en luisteren naar een optreden van gospelzanger Kees Kraayenoord.
Gerda Dekker uit Amstelveen - ,,vanaf het moment dat dit kon, ben ik vriend van de fractie'' - zit tijdens Kraayenoords optreden met haar twee kinderen aan haar lunchpakket. Vandaag is de eerste keer dat ze gelegenheid heeft de vriendendag te bezoeken. ,,Het is toch wel erg leuk om dit allemaal eens van dichtbij te zien'', zegt ze. ,,Een heleboel dingen die de ChristenUnie doet, halen de kranten niet. Daarom is het bemoedigend om zelf te zien hoeveel hier eigenlijk gebeurt.''
-----------------------------
'Niet minder raadsleden'
,,Soms moeten wij kritisch zijn op het kabinet'', zegt fractievoorzitter Arie Slob, nadat hij wat positieve woorden over de regering heeft gesproken. Hij doelt op een brief die staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) eind vorige week naar de Kamer stuurde. Zij wil veertig miljoen euro bezuinigen op de kosten van lokaal en provinciaal bestuur. Bijvoorbeeld door het aantal raads- en statenleden met tien procent te verminderen. Voor de ChristenUnie is dit onaanvaardbaar, aldus Slob. ,,Ik zeg dan: 'no way' , wat betekent dat dit echt niet gaat gebeuren. In het coalitieakkoord hebben wij afgesproken dat we de gemeenteraden niet gaan verkleinen. Wij zullen onze coalitiepartners daaraan houden.'' Kleine partijen zouden bij vermindering van het aantal raadzetels in sommige plaatsen wellicht uit het lokale bestuur verdwijnen.
(Bron: Nederlands Dagblad / Aldwin Geluk - 19 mei 2008)
Bekijk op www.christenunie.nl/vriendendag de fotoreportage
Heeft u zelf mooie foto's gemaakt op deze dag? Mail ze naar webredactie@christenunie.nl en wellicht ziet u ze terug op de website van de ChristenUnie!
- Labels
- In de media
- Tweede Kamer
Nieuwsarchief > 2008 > mei
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Vriendendag: Even in de stoel van Wilders'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.