Kamerlid Voordewind steunt kinderdemonstratie tegen kinderarbeid
Tweede Kamerlid Joël Voordewind steunde dinsdagmiddag een demonstratie tegen kinderarbeid van kartonnen kinderen op het Plein in Den Haag. Met deze demonstratie vroegen de kinderen aandacht voor de ergste vormen van kinderarbeid, zoals gedwongen arbeid en gevaarlijk werk in de cacaosector. Voordewind steunde samen met SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen het initiatief van Fairfood en Stop The Traffik.
De actie vormde de finale van een wedstrijd georganiseerd door Fairfood en Stop The Traffik, waarbij chocolademakers gevraagd werd om voor eind 2008 redelijkerwijs vooruitgang te boeken met het uitsluiten van de ergste vormen van kinderarbeid in hun productieketens. Helaas heeft geen enkel bedrijf een dergelijke toezegging kunnen of willen doen. Vandaar dat vandaag zowel in Den Haag als in een paginagrote advertentie in de krant de vraag werd gesteld: “Gemaakt door kinderhandjes?”
Onderzoek
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen werken onder gevaarlijke en ongezonde arbeidsomstandigheden. Cijfers over kinderarbeid in de cacao-industrie zijn zorgwekkend. In 2002 werd geschat dat zo’n 284 duizend kinderen onder gevaarlijke omstandigheden op cacao boerderijen in West Afrika waarvan zo’n 153 duizend kinderen werkten met chemische pesticiden. Daarnaast hadden zo’n twaalfduizend kinderen geen directe familierelatie met werkgever of werknemers op de cacao boerderij. Er zijn vermoedens dat zij het slachtoffer zijn van kinderhandel. Er zijn weinig recente cijfers over kinderarbeid in de cacaosector, behalve uit Ghana. In 2005 hebben onderzoekers geconcludeerd dat er sprake is van kinderarbeid en dat kinderen ook hier werken met scherpe messen en pesticiden . In 2007 heeft de Ghanese regering in een eigen studie deze bevindingen uit 2005 bevestigd. Dit zijn overtredingen van de internationaal geaccepteerde ILO-normen.
De cacao-industrie heeft in 2001 het zogenaamde Harkin-Engel protocol ondertekend, waarin het de problemen in de cacaosector onderkent en afspraken heeft gemaakt om kinderarbeid aan te pakken. Sindsdien is er echter weinig tot niets veranderd. Ondanks de mate en ernst van de problemen, weigeren bijna alle grote chocoladeproducenten openheid van zaken te geven. Als gevolg beschikt de consument niet over de benodigde informatie om tot een bewuste keuze te komen. Daarom vraagt Fairfood de chocoladeproducenten nadrukkelijk open te zijn over hun productieproces en zich te houden aan de internationale afspraken over kinderarbeid.
Waterlooplein
De ChristenUnie heeft de problematiek van kinderarbeid dit jaar op de politieke kaart van Nederland gezet met de actiedag 'Stop Kinderarbeid - Eerlijke Handel'. Toen werd ook het Waterloopleinakkoord ondertekend door CNV, FNV Mondiaal, Landelijke India Werkgroep, HIVOS, AOb, Fairfood, Stop the Traffik en Tear. Ook politici van PvdA, SP en CDA sloten zich aan bij dit initiatief om zo snel mogelijk alles op alles te zetten om het onrecht van kinderarbeid uit te bannen. De ChristenUnie presenteerde op deze dag ook een uitdagend actieplan met concrete plannen.
- Bekijk ook de video-oproep van Joël Voordewind aan bedrijven om de vragenlijst over kinderarbeid in te vullen
- ChristenUnie heeft een dossier over kinderarbeid
Schrijf een reactie via Facebook
Nieuwsarchief > 2007 > december
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Kamerlid Voordewind steunt kinderdemonstratie tegen kinderarbeid'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.