ChristenUnie eist richtlijn embryo-adoptie
De ChristenUniefractie in de Tweede Kamer eist richtlijnen van de overheid voor adoptie van embryo’s. Kinderen die geboren worden na een embryo-adoptie moeten onder meer recht krijgen op het kennen van hun biologische ouders, zo stellen de ChristenUnie-Kamerleden Wiegman en Voordewind in schriftelijke vragen die ze woensdag voorlegden aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin en staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid.
Deze week meldde het Nederlands Dagblad dat in Nederland embryo’s die overblijven na een reageerbuisbevruchting ter adoptie zijn afgestaan aan onvruchtbare echtparen. Voor zover bekend heeft het plaatsen van deze embryo’s niet tot de geboorte van een kind of kinderen geleid. Ten minste één Nederlandse vrouw heeft in Vlaanderen een embryo ontvangen van een Belgisch donorpaar. Zij is bevallen van een dochter.
Nederlandse centra voor ivf zijn terughoudend om embryo’s bij adoptieouders te plaatsen. Alleen het Zelfstandig Behandelcentrum Geertgen in het Brabantse De Mortel heeft het vier keer geprobeerd en het is vier keer mislukt. Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp wil volgend jaar starten met embryo-adoptie.
Wettelijk zijn er geen belemmeringen voor embryo-adoptie. Echtparen die een reageerbuisbevruchting toepassen, mogen zelf bepalen wat ze met de embryo’s doen die na een ivf-behandeling overblijven. Ze kunnen aan de wetenschap worden aangeboden, worden vernietigd of dienen voor embryo-adoptie voor echtparen die zelf geen kinderen kunnen krijgen. Naar schatting worden er in ons land in diepvriezers van behandelcentra zo’n 200 embryo’s bewaard.
De ChristenUnie-Kamerleden Wiegman en Voordewind willen graag weten hoe de overheid principieel aankijkt tegen embryo-adoptie. De overheid moet de rechten van het kind dat wordt geboren goed vastleggen, zo stellen de Kamerleden. Naast het recht om de biologische ouder te leren kennen, pleit de ChristenUnie ervoor om de normale adoptieprocedure uit het personen- en familierecht van toepassing te verklaren.
Bron: Reformatorisch Dagblad, 18 oktober 2007
Vragen van de leden Wiegman-Van Meppelen Scheppink en Voordewind (beiden ChristenUnie) aan de minister voor Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over adoptie van restembryo’s. (Ingezonden 22 oktober 2007)
1
Bent u op de hoogte van het bericht dat het Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp volgend jaar binnen zijn eigen muren embryo-adoptie wil gaan aanbieden?(1)
2
Hoe beoordeelt u de mogelijkheid van embryo-adoptie, mede in het licht van de Embryowet en de recent verschenen beleidsbrief medische ethiek?
3
Hoe beoordeelt u de medisch-ethische en juridische dilemma’s die deze bijzondere vorm van adoptie oplevert?
4
Geldt bij deze vorm van adoptie ook het recht van kinderen op het kennen van hun biologische ouders, zoals conform de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting ook is bepaald bij kunstmatige bevruchting met gebruikmaking van het zaad van een andere man of de eicel van een andere vrouw?
5
Is op adoptie van embryo’s de normale adoptieprocedure uit het personen- en familierecht van toepassing?
6
Bent u van plan met nadere richtlijnen te komen om de medisch-ethische en juridische aspecten van deze vorm van adoptie te waarborgen, en ook de rechten van het kind duidelijk vast te leggen, waaronder in ieder geval het vastleggen van de gegevens van de biologische ouders en het recht van het kind op het kennen van de biologische ouders, conform de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting?
Toelichting
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Gill’ard, ingezonden 17 oktober 2007 (vraagnummer 2070802790).
Bron
(1) «Embryo’s worden afgestaan voor adoptie», Nederlands Dagblad, 16 oktober 2007.
Nieuwsarchief > 2007 > oktober
Geen berichten gevonden
Schrijf een reactie via Facebook