ChristenUnie houdt vast aan genocidewet

HPIM3811woensdag 25 april 2007 10:19

In juni 2006 diende de ChristenUnie bij monde van toenmalig Kamerlid Tineke Huizinga-Heringa een wetsvoorstel in dat het bewust ontkennen of bagatelliseren van volkerenmoord met als doel nabestaanden te kwetsen of aan te zetten tot haat of geweld, moet verbieden. Kamerlid Joël Voordewind neemt het stokje over en zet zich in voor de slachtoffers en hun nabestaanden van volkerenmoord.

Zoals gezegd heeft de ChristenUnie een initiatief wetsvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel beoogt niet de vrijheid van meningsuiting te beperken. Het debat en wetenschappelijk onderzoek moet kunnen plaatsvinden. Maar het is wel bedoeld zoals dit ook in Zwitserland, Spanje en Frankrijk nu het geval is, om het bewust ontkennen of op grove wijze bagatelliseren, goedkeuren of rechtvaardigen van volkerenmoord strafbaar te stellen.

Waarom is dit nog relevant? Omdat in Nederland nog altijd dergelijk ontkenningsmateriaal wordt verspreid, op websites in geschriften en in de pers.

Voor de slachtoffers en hun nabestaanden levert dat telkens problemen op. Op basis van het discriminatieverbod in het Wetboek van Strafwet zijn dergelijke uitlatingen in principe al strafbaar. Het zou echter een grote verbetering zijn, als ook de Nederlandse wetgeving expliciet duidelijk maakt, dat publieke uitingen, waarbij genocides bewust en stelselmatig worden ontkend met de bedoeling mensen te kwetsen of te discrimineren, in Nederland niet kunnen.

Het wetsvoorstel van de ChristenUnie wordt nu bekeken op zijn juridische haalbaarheid. Ook wil de ChristenUnie graag andere politieke partijen betrekken bij dit initiatief om hen te polsen of zij eveneens bereid zijn dit voorstel te steunen.

Nu dat de Europese richtlijn is aangenomen die het zelfde beoogt als ons wetsvoorstel, ziet de ChristenUnie dit als aanmoediging om deze richtlijn ook vast te leggen in onze strafwetgeving.

Een werkelijke tolerante samenleving kan niet buiten regels. Regels die voorkomen dat bijvoorbeeld nabestaanden en slachtoffers van volkerenmoord opnieuw doelwit worden van discriminatie en haat. Daar is debat voor nodig en onderwijs. Maar ook strafrecht dat een handvat biedt aan slachtoffers en rechters om doelbewuste ontkenning aan te pakken. Dat zal eveneens een goede basis vormen om discriminatie op internet tegen te gaan. En het geeft tenslotte een helder en duidelijk signaal af in Nederland én daarbuiten.









Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie houdt vast aan genocidewet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2007 > april

Geen berichten gevonden