Gert-Jan Segers vertrekt na ruim tien jaar uit Tweede Kamer
Gert-Jan Segers stopt als Tweede Kamerlid en partijleider van de ChristenUnie. Dat kondigt hij vandaag aan in een brief aan de achterban van zijn partij. “Ik heb de kar een tijd kunnen trekken en met jullie steun en de zegen van God zijn we tot hier gekomen,” schrijft Segers. “De ChristenUnie is een partij die midden in de samenleving werk maakt van christelijk-sociale idealen. Er staat een geweldig team en nu is het aan hen om die missie verder te brengen. Ik heb daar veel vertrouwen in.”
Mirjam Bikker, nu vicefractievoorzitter, is de beoogde nieuwe fractievoorzitter en politiek leider van de partij. Segers draagt de voorzittershamer aanstaande dinsdag over. Een week later neemt hij afscheid van de Tweede Kamer, waarna Nico Drost toetreedt als nieuw Kamerlid.
Segers diende ruim tien jaar als Tweede Kamerlid, waarvan meer dan zeven jaar als fractievoorzitter en politiek leider. Hij volgde in die rol Arie Slob op in 2015. Segers schoof tot twee keer toe samen met Carola Schouten aan bij onderhandelingen over een nieuw kabinet, na de verkiezingen van 2017 en 2021. Daarin werden door de ChristenUnie onder meer op thema’s als klimaatbeleid en bestaanszekerheid belangrijke resultaten geboekt.
Onderscheidend Kamerlid
Als Kamerlid onderscheidde Segers zich onder meer door zijn strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie. Zijn initiatiefwet met PvdA, SP en CDA over het strafbaar stellen van mensen die misbruik maken van een slachtoffer van mensenhandel werd in 2016 in de Tweede Kamer aangenomen en is inmiddels in werking getreden.
Segers was daarnaast gedreven in het bestrijden van antisemitisme en hatecrimes, misdrijven met een discriminatoir motief. Dit deed hij in wisselende samenwerkingen met onder meer VVD en GroenLinks. Segers sprak in 2019 met premier Rutte over excuses aan de Joodse gemeenschap voor de rol van de Nederlandse overheid bij de holocaust. In 2020, 75 jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog, werden deze vervolgens ook daadwerkelijk door Rutte namens de staat aangeboden.
Het leggen van dit soort verbindingen, zowel met politici van andere partijen als met maatschappelijke organisaties, kenmerken Segers. Met omroepdirecteur Jan Slagter, ouderenorganisatie KBO-PCOB en een breed scala andere partijen sprak hij zich uit voor ‘Waardig Ouder Worden’ als alternatief voor het D66-initiatief ‘Voltooid Leven’.
Ook initieerde Segers met Tim Hofman ‘Coalitie-Y’, waarin zij met studenten- en jongerenorganisaties en een breed front van politieke partijen het leenstelsel onder vuur namen. Dit leidde tot de herinvoering van een basisbeurs voor studenten.
Opvolging
Mirjam Bikker is de beoogd opvolger van Segers als fractievoorzitter en politiek leider. Zij is de enige kandidaat en zal naar verwachting dinsdag door haar fractie verkozen worden. Segers schrijft daarover dat hij zich voor de laatste verkiezingen alleen kandidaat heeft gesteld “omdat ik wist dat er een kundige en gedreven opvolger op de lijst stond die m’n plek zou kunnen innemen. Die moedige vrouw staat er nu, bijna twee jaar na de verkiezingen, klaar om de fractie en de partij op haar eigen manier voor te gaan en werk te maken van onze missie. Ik ben Mirjam Bikker daar heel dankbaar voor.”
De zetel die Segers achterlaat wordt ingenomen door Nico Drost. Hij was eerder Tweede Kamerlid tijdens het zwangerschapsverlof van Stieneke van der Graaf en stond bij de laatste verkiezingen op de achtste plek van de kandidatenlijst. Eppo Bruins, nummer zeven op die lijst, heeft ervoor gekozen geen zitting te nemen in de Tweede Kamer. Hij is recent andere verantwoordelijkheden aangegaan, waaronder die van voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie AWTI.
Reacties
Viceminister-president Carola Schouten: “De afgelopen tien jaar heeft Gert-Jan zich met hart en ziel ingezet voor de christelijk-sociale politiek. Hij deed dat vanuit het motief: ‘zie je de ander?’ Die vraag stelde hij zichzelf en ons, als zijn partijgenoten. Het kenmerkt hem en zijn werkwijze als Kamerlid: steeds op zoek naar de verbinding. Tegelijk schuwde hij een fel debat niet, zeker als er volgens hem sprake was van onrecht. Het was een buitengewoon voorrecht om in de Kamer, tijdens formaties en gedurende kabinetsperiodes intensief met hem op te trekken. Na zijn vertrek uit Den Haag blijft er een dierbare vriendschap. Ik wens hem veel Inspiratie toe bij wat er nu op zijn pad komt.”
Vicefractievoorzitter Mirjam Bikker: “In de afgelopen tien jaar heeft Gert-Jan Segers zich met hart en ziel ingezet voor de ChristenUnie en voor ons land. Daar ben ik hem ongelooflijk dankbaar voor. Het is een voorrecht om met hem samen te mogen werken en we gaan hem missen. Uiteindelijk doen we dit werk altijd om recht te doen aan die ene, die voor je staat. Dat is christelijk-sociale politiek: ook in roerige tijden voluit tot zegen proberen te zijn. Om met Christus midden in de wereld te staan. Zo heeft Gert-Jan gewerkt en die beweging blijft de ChristenUnie met heel veel mensen in het land vormen. Ik wens Gert-Jan en zijn geliefden van harte Gods zegen en nabijheid toe voor de toekomst.”
Partijvoorzitter Ankie van Tatenhove: “Gert-Jan is jarenlang binnen en buiten de politiek het gezicht geweest van onze partij en een bepalende factor in de christelijk-sociale beweging. In een tijd van groeiend wantrouwen in de politiek, won Gert-Jan juist het vertrouwen door steeds weer het gesprek aan, juist ook met mensen die het níet met hem eens waren. We zullen zijn gedrevenheid, betrokkenheid en eigenheid missen. Ik ben tegelijkertijd blij dat we met Mirjam een opvolger hebben klaarstaan die kundig is, weet waar ze voor staat en gaat voor waar ze in gelooft.”