Voedingsgeneeskunde als preventiemiddel
Voedingsgeneeskunde biedt prachtige mogelijkheden op het gebied van preventie, en is aanvullend op lifestyle. Dat zegt Esmé Wiegman tijdens een debat over geneesmiddelen. In Nederland wordt overgewicht als een kwantitatief probleem gezien (te veel en te vet eten), terwijl het eigenlijk een kwalitatief probleem is: verkeerde samenstelling van het voedingspatroon. ,,Huisartsen en apothekers zouden tools moeten krijgen om hier iets mee te kunnen," aldus Wiegman.
De ChristenUnie beveelt de overheid aan om het volgende te overwegen:
• Artsen en apothekers meer te betrekken in de optimalisering van het voedingspatroon.
• Gezondheidsvoorlichting en –opvoeding aan te bieden. Mensen zijn eerder geneigd iets voor hun gezondheid te slikken, dan om hun gedrag te veranderen.
• Aandacht voor voedingssupplementen is te eenzijdig en aan het nut kan getwijfeld worden.
• Voor bestrijding kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen, Parkinson en Alzheimer is een veel hogere consumptie van (voedingsstoffen uit) groenten en fruit zeer belangrijk.
• Een veel hogere consumptie van (voedingsstoffen uit) groenten en fruit bespoedigt ook het herstel (minder ligdagen in ziekenhuis, ziekteverzuim etc.)
Wiegman: ,,Onze aandacht wordt opgeslokt door de geneesmiddelendiscussies. Ondertussen stijgt het aantal mensen dat in toenemende mate een beroep doet op de gezondheidszorg en te kampen heeft met een ernstige (chronische) ziektelast. Laten we preventie niet vergeten!"
- Labels
- Esmé Wiegman
- Tweede Kamer
Schrijf een reactie via Facebook
Nieuwsarchief > 2009 > juni
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Voedingsgeneeskunde als preventiemiddel'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.