Israël
Update 11/6/2024
Al 8 maanden lijkt er geen einde aan de geweldsspiraal in Israël en de Palestijnse gebieden te komen. De hoop op vrede lijkt uiteen te spatten. Afgelopen weekend was er een lichtpunt en werden 4 gijzelaars uit Gaza bevrijd. Een hoopvol bericht. Maar het aantal burgerslachtoffers dat bij deze operatie om het leven is gekomen is een tragedie. De aanvallen en gevechten in het noorden van Israël door Hezbollah gaan door, met grote bosbranden als gevolg.
Het leed blijft zich maar vermeerderen. Hoeveel beelden van Palestijnse moeders die hun kleine kinderen opgraven van ingestorte gebouwen moeten er nog op social media voorbijkomen? En wat is het ónverteerbaar voor al die families van Israëlische gegijzelden die nog steeds in het ongewis zitten over het lot van hun geliefden. Ondanks maandenlange gesprekken is er nog steeds geen staakt-het-vuren.
Oorlog is niet normaal. We moeten het vermogen blijven hebben om voorbij het leed te blijven kijken en te hopen op een toekomst voor zowel Israëliërs als Palestijnen. Want een ding is zeker: deze oorlog in Gaza zal niet voor altijd duren. Op een dag zullen de Israëliërs en de Palestijnen weer in vrede moeten samenleven.
De ChristenUnie benadrukt echter ook dat we niet naïef zijn over wat zich momenteel afspeelt in Gaza. We hebben in Hamas te maken met een terreurgroep die haar eigen burgers opoffert als menselijk schild. Bij wie de eigen slachtoffers maximaliseren onderdeel vormt van de strategie. Dat blijkt uit de locaties van waaruit gevochten wordt dan wel wapens, gijzelaars, combattanten gehuisvest worden. Een buitengewoon wreed plan om internationale steun te vergaren. En het lukt.
Er hadden heel veel, onschuldige vrouwen en kinderen gered kunnen worden als deze oorlogsmisdaden (namelijk vechten in civiele kleding en tussen civiele infrastructuur) niet werden ingezet.
Dat laat onverlet dat Israël de dure plicht heeft om verantwoord te handelen. Om zelf rechtvaardig te blijven, zelfs in gevecht met een onrechtvaardige vijand als Hamas. Als we het over die toekomst van Gaza hebben, is er wat ons betreft nog te veel onduidelijkheid. Er zijn door verschillende Israëlische politici extreme uitspraken gedaan, waarbinnen geen toekomst bestaat voor de Palestijnen. Voor onze fractie zijn dat onacceptabele uitspraken. De Israëlische minister Gantz heeft zich teruggetrokken uit het kabinet vanwege terechte zorgen over het uitblijven van een realistisch plan voor Gaza na de oorlog. Wij onderstrepen de noodzaak van dit plan en vinden het net als Gantz laakbaar dat hier nog geen duidelijkheid over is, en er ook geen oprechte interesse lijkt te zijn bij enkele bewindspersonen. Mede in het licht van de ICJ uitspraak in mei is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een staakt-het-vuren komt en dat alle gijzelaars worden vrijgelaten.
We zien een rol voor Nederland weggelegd om bij te dragen aan de komst van zowel een staakt-het-vuren (inclusief het vrijlaten van alle gijzelaars) alsook een geloofwaardig plan voor na de oorlog, om zowel voor de veiligheid van Israël als voor de toekomst van de Palestijnen te zorgen.
Er zijn daarnaast nog aspecten die een rol spelen: de rol van Egypte in het conflict na de ontdekking van meer dan 50 actieve tunnelsystemen die tussen Rafah en Egypte lopen. De humanitaire situatie en de noodzaak dat er voldoende voedsel en middelen naar Gaza toe gaan. De strijd met Hezbollah in het Noorden en de Houthi’s die ook dit weekend weer een raket op Israël afvuurden.
Als ChristenUnie vinden we het belangrijk de complexiteit van dit conflict te blijven benoemen, zeker omdat geregeld al te eenzijdige frames worden gebruikt. We moeten allen blijven waken voor het dehumaniseren van de ander. Het ontmenselijken van de ander verdooft ons vermogen tot empathie, maakt ons onverschillig voor leed van de ander en blind voor onrecht. Het dehumaniseren leidt tot makkelijke antwoorden in complexe, ethische dilemma’s.
In het licht van al het voorgaande kunnen we naast onze inzet voor een geloofwaardig pad richting vrede niet anders dan bidden om vrede, recht en wijsheid voor Israël en de Palestijnse gebieden.
Onze inzet onder alle omstandigheden
Vrede in het Midden-Oosten is een diepgevoelde wens van velen. Christenen weten zich op Bijbelse gronden met het Joodse volk verbonden. Tevens voelen we een sterke verbondenheid met Palestijnse Christenen die vaak onder benarde omstandigheden proberen te overleven. Voor de veiligheid in een regio die gekenmerkt wordt door instabiliteit, autoritaire regimes en bloedige conflicten is vrede van groot belang. De staat Israël is voor Joden de laatste hoop op een veilige plek in een wereld waarin het giftige antisemitisme onuitroeibaar blijkt. Gelet hierop en op de instabiliteit van de regio staat de ChristenUnie voor politieke steun aan de staat Israël, met inachtneming van internationale rechtsbeginselen. Onderdeel daarvan is de vestiging van de Nederlandse ambassade in Jeruzalem, de ongedeelde hoofdstad van Israël. We maken ons grote zorgen over de spiraal van geweld tussen Israëliërs en Palestijnen maar houden hoop op verzoening tussen Israël en de Palestijnen. Kleinschalige verzoeningsprojecten laten op een goede manier zien hoe Israëliërs en Palestijnen elkaar echt kunnen ontmoeten en samenleven. Hoopvol zijn ook de verbeterde betrekkingen tussen Israël en enkele Arabische landen in de regio. Een vredesregeling kan pas standhouden met veilige en erkende grenzen voor Israël en de erkenning van het recht op zelfbeschikking voor de Palestijnen.
- Verzoening en samenwerking van onderop in Israël. Om vrede ‘van onderop’ te bevorderen, investeren we in verzoeningsprojecten, economische en humanitaire samenwerking en een duurzame water- en energievoorziening. Processen van vrede, verzoening en samenwerking worden gestimuleerd en niet met boycots gefrustreerd. Er gaat geen Nederlands belastinggeld naar organisaties die een (economische) boycot van Israël nastreven. Er kan geen sprake zijn van eenzijdige labeling van producten afkomstig uit de West Bank en de Golanvlakte.
- Versterk mensenrechten en de rechtsstaat. Het Nederlandse beleid is gericht op respect voor mensenrechten en het versterken van de democratische rechtsstaat, zowel in de Palestijnse gebieden als in Israël. We ondersteunen Palestijnse christenen die in een benarde situatie zitten.
- Heropen vredesonderhandelingen. Het vredesproces is helaas op een dood spoor geraakt. Alles moet in het werk worden gesteld om rechtstreekse Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen heropend te krijgen.
- Toezicht op hulpgelden. Hulpgelden aan de Palestijnse Autoriteit moeten ten goede komen aan de Palestijnse burgers. Directe financiële hulp aan de Palestijnse Autoriteit wordt gestopt als deze wordt aangewend voor zaken die het vredesproces belemmeren, zoals het belonen van veroordeelde Palestijnse terroristen en het verheerlijken van terreurdaden.
- Israël eerlijk behandelen. Nederland zet zich in voor een eerlijke behandeling van Israël binnen de EU en in internationale samenwerkingsverbanden.