Ontwikkelingshulp
We investeren in ontwikkelingssamenwerking om armoede en onrecht te bestrijden.
- Reserveer meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. Nederland moet 0,7% van het bruto nationaal inkomen (BNI) gaan uitgeven uit aan ontwikkelingssamenwerking. In Europees verband is de ChristenUnie er alert op dat ontwikkelingsfondsen niet worden aangewend voor militaire uitgaven. Uitgaven voor de opvang van asielzoekers of het stimuleren van de Nederlandse handel zouden niet meer ten koste moeten gaan van het budget voor ontwikkelingssamenwerking.
- Geef prioriteit aan de armste landen. De ChristenUnie wil dat in elk geval 50% van het ontwikkelingsbudget wordt besteed aan verbetering van de leefomstandigheden in landen met de grootste armoede en achterstanden. Dat betekent een duurzaam commitment met die landen en het ondersteunen bij het opzetten of vormgeven van sociale vangnetten in deze landen, met speciale aandacht voor de meest gemarginaliseerde groepen, zoals mensen met een beperking. Om deze groepen te bereiken kijken we nadrukkelijk ook naar religieuze actoren die in die gemeenschappen een belangrijke rol spelen.
- Versterk het maatschappelijk middenveld. Minstens een derde van het ontwikkelingsbudget moet worden besteed via maatschappelijke organisaties, met de nadruk op het versterken van maatschappelijk middenveld in de ontwikkelingslanden. Om Nederlandse organisaties niet te afhankelijk te maken van de overheid en om het draagvlak in de Nederlandse maatschappij te versterken, geldt het uitgangspunt dat organisaties 50% particuliere, anders dan door een overheid verkregen, gelden inzetten.
- Laat noodhulp samengaan met wederopbouw. Noodhulp wordt waar mogelijk gekoppeld aan duurzame wederopbouw en een langdurig commitment. Dat kan door het voortzetten van de structurele meerjarenfinanciering van de Dutch Relief Alliance (DRA).
- Investeer in gezondheid en weerbaarheid. Nederland zet in op de verbetering van de eerstelijnsgezondheidszorg, in het bijzonder voor vrouwen, jongeren en kinderen. Nederland blijft zich inspannen voor kennisoverdracht, voorlichting over en preventie van ongewenste zwangerschappen en seksueel overdraagbare aandoeningen, en ook voor goede, toegankelijke moeder-kind zorg. Daarbij wordt rekening gehouden met de sociale, culturele en religieuze perspectieven en de context van de lokale gemeenschap.
- Ga geweld tegen vrouwen en kinderen tegen. Wereldwijd is er veel (seksueel) geweld tegen vrouwen en kinderen, zoals vrouwenbesnijdenis, kindhuwelijken en (online seksuele uitbuiting). Nederland blijft zich inspannen om geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld tegen te gaan.
- Ga kinderarbeid tegen. Bestrijding van kinderarbeid betekent versterken van kinderrechten. Nederland investeert in child labour free zones en sociale vangnetten voor weeskinderen.
- Biedt perspectief voor jongeren. Veel jongeren groeien op zonder perspectief op een menswaardig bestaan en toekomst. Daarom blijft de ChristenUnie zich inzetten voor onderwijs en werkgelegenheid, met name voor meisjes, in die landen waar de toekomst voor jongeren onzeker is.
- Heb oog voor klimaatverandering en klimaatadaptatie. Zet in op een eerlijke verdeling van internationale klimaatfinanciering. Nederland heeft ook aandacht voor klimaatadaptatie, de weerbaarheid van mensen en land om met veranderende klimaatomstandigheden om te gaan. Dat kan door het tegengaan van ontbossing, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen van bijvoorbeeld milieuactivisten en natuurbeschermers. Nederland zet zich speciaal in voor behoud van ecosystemen en natuur, herbebossing en de leefomgeving van de inheemse en lokale bevolking.
- Investeer in lokaal ondernemerschap. Met ontwikkelingsgeld moeten we niet investeren in Nederlandse handel maar in lokaal ondernemerschap en werkgelegenheid. Dus minder nadruk op export, meer nadruk op inclusieve en duurzame economische ontwikkeling (circulaire economie), ondersteuning van lokaal ondernemerschap en stoppen met aan handelsvoorwaarden gebonden hulp.
- Voorkom tegenstrijdig beleid. Overheidsbeleid op andere terreinen mag niet haaks staan op de inspanningen vanuit ontwikkelingssamenwerking. Toets nieuw beleid, wet- en regelgeving op de bijdrage aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDGs) en op mogelijk onbedoelde negatieve effecten op ontwikkelingslanden.
- Investeer in expertise op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Er komt naast de diplomatieke opleiding van ambtenaren een speciaal opleidingstraject om specifieke expertise te verwerven op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Dit zorgt voor een evenwichtig personeelsbestand en expertise op de juiste dossiers. In de opleidingen moet aandacht zijn voor de rol van religie en gemarginaliseerde groepen in samenlevingen.
- Bescherm het recht om hulp te bieden. Het bieden van hulp is niet altijd zonder gevaar. Nederland treedt met andere landen in woord en daad op wanneer humanitaire hulpverlening wordt belemmerd en bedreigd. De ChristenUnie is tegenstander van wet- en regelgeving die humanitaire hulpverlening criminaliseert.
- Sterke rechtsstaat en democratie. Nederland zet zich, met gelijkgezinde landen, wereldwijd in voor het bevorderen van democratie en rechtsstaat en goed bestuur. Dat betekent ook dat we er op toezien dat op een verantwoorde manier wordt omgegaan met Nederlandse ontwikkelingsgelden.
- Help ontwikkelingslanden met groene technieken Ontwikkelingslanden hebben vaak goede omstandigheden voor het opwekken van grote hoeveelheden duurzame elektriciteit om waterstof mee te maken. Om daarbij te helpen wil de ChristenUnie dat Nederland ruim 100 miljoen euro extra investeert in het programma H2Global. Het ontwikkelen van groene technieken als rijk land kan ontwikkelingslanden helpen bij het vergroenen van hun industrie.
- Monitor het effect van vrijhandelsakkoorden. Monitoring van de effecten van vrijhandelsakkoorden voor ontwikkelingslanden is cruciaal om te waarborgen dat vrijhandel duurzame en inclusieve ontwikkeling stimuleert. Er moet een robuust monitoringsmechanisme komen dat directe belanghebbenden de mogelijkheid tot inspraak biedt.