Embryo's: 'Bescherm beginnend menselijk leven'
De ChristenUnie is tegen het selecteren van embryo's op erfelijke vormen van kanker. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman vindt het voorstel van de staatssecretaris om pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) toe te staan bij onder meer erfelijke vormen van borstkanker niet aanvaardbaar. Bij kunstmatige bevruchting is vaak sprake van embryo's die overblijven en worden vernietigd. De ChristenUnie beschouwt die embryo's als beginnend menselijk leven dat moet worden beschermd.
Bij PGD worden menselijke embryo's die door kunstmatige bevruchting zijn ontstaan getest op de genetische aandoening waarvan de vader en/of moeder drager is. Als blijkt dat een embryo vervolgens ook het gen met de erfelijke aandoening draagt, kunnen ouders kiezen of ze het wel of niet plaatsen in de baarmoeder en laten uitgroeien. Zo ondergaan embryo's dus een selectie.
"Natuurlijk hebben wij oog voor de nood en het gevoel van de mensen die een beroep op deze techniek willen doen", reageerde Wiegman woensdag in de Volkskrant. "Maar niet alle middelen zijn geheiligd", stelde het Kamerlid. De ChristenUnie kiest voor behandelen van aandoeningen.
Vraagtekens
Het selecteren van embryo's heeft maatschappelijke gevolgen waar de ChristenUnie haar vraagtekens bij plaatst. Is er nog wel ruimte voor mensen met ziektes, handicaps en aangeboren afwijkingen? "Gezondheid is belangrijk, maar moet niet overgewaardeerd worden", stelde Wiegman. De ChristenUnie is overigens niet tegen onderzoek tijdens de zwangerschap naar erfelijke ziektes.
Alle focus moet gericht zijn op betere behandeling en genezing van kanker.
- Staatssecretaris Bussemaker stuurde 26 mei een brief aan de Tweede Kamer
- De Tweede Kamer debatteer donderdag 5 juni om 10:15 over de kwestie. Volg het debat live op www.tweedekamer.nl
Schrijf een reactie via Facebook
Nieuwsarchief > 2008 > mei
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Embryo's: 'Bescherm beginnend menselijk leven''
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.