Rouvoet wil verplichte waarschuwing anorexiasites
Minister André Rouvoet van Jeugd & Gezin laat momenteel onderzoeken of het mogelijk is om internetproviders te verplichten om websites die anorexia propageren van een waarschuwing te voorzien. De bewindsman schreef dit dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Rouvoet wil dat internetproviders verantwoordelijk worden voor de waarschuwingen en tegelijkertijd roept hij ze op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.
Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Universiteit Maastricht is gebleken dat een derde van de bezoekers van de zogenaamde 'pro-ana-sites' na het lezen van een automatische waarschuwing niet doorklikt naar de site zelf.
Echte aanhangers van de gevaarlijke eetstoornis zullen zich hier niet door laten afschrikken, denkt Rouvoet, maar hij ziet hoe dan ook genoeg aanleiding om zich te verdiepen in het juridische aspect van de verplichting. In de huidige wetgeving is het niet mogelijk om providers te verplichten waarschuwingsteksten te plaatsen bij dergelijke websites.
Pro-ana-sites
De zogenaamde pro-ana-sites worden meestal onderhouden door mensen die zelf een eetprobleem hebben. Via de websites wordt aan de anorexia-patiënten een middel geboden om met elkaar in contact te komen. Daarbij worden dan meestal dieettips uitgewisseld en bijvoorbeeld verteld hoe je ouders het beste kunt misleiden. Sommige websites hanteren al eigen waarschuwingsteksten.
In Nederland lijden naar schatting vijfduizend tot zesduizend mensen aan anorexia nervosa (extreme vermageringszucht). In de meeste gevallen gaat het om vrouwen van 15 tot 29 jaar.
(Techzine.nl, 21 april 2009)
De brief van minister Rouvoet aan de Tweede Kamer
Geachte voorzitter,
Bij brief van 7 april jongstleden verzocht de algemene commissie voor Jeugd en Gezin mij voor het algemeen overleg over eetstoornissen op 21 april aanstaande, te reageren op het RIVM/UM-onderzoek inzake de waarschuwing voor anorexia-sites.
In het onderzoek is gekeken of waarschuwingsteksten, die automatisch op het scherm verschijnen voordat bezoekers op internet doorklikken naar zogenaamde pro-anorexia websites, effect hebben.
De pro-anorexia beweging bestaat al een aantal jaar en uit zich voornamelijk via websites en blogs, waarin anorexia als levensstijl wordt gepromoot. De internetters wisselen foto's, tips en trucs uit om zich uit te hongeren en een extreem mager lichaam te bereiken. Het aantal pro-anorexia websites is de afgelopen jaren fors gestegen. Dit vind ik uiteraard een zorgelijke ontwikkeling. Temeer ook omdat in het buitenland aanwijzingen zijn dat deze websites een negatief effect hebben op bezoekers (het onderzoek hiernaar in Nederland loopt nog).
Het onderzoek van het RIVM/UM is twee jaar geleden van start gegaan en ik heb dit sindsdien met veel interesse gevolgd. Het plaatsen van waarschuwingsteksten blijkt inderdaad effect te hebben. Eenderde van de bezoekers van pro-anorexia websites besloot na het lezen van een automatische waarschuwingstekst niet naar de onderliggende site door te klikken. Het betrof hier wel voornamelijk de "toevallige" bezoekers. Bijvoorbeeld de bezoekers die nieuwsgierig zijn geworden na alle aandacht hiervoor in de media. De echte aanhangers van de pro-anorexia beweging laten zich hierdoor helaas niet afschrikken.
Het kabinet staat op dit moment geen juridisch instrumentarium ter beschikking om de waarschuwingsteksten te verplichten. Het wettelijk regelen van deze verplichting is complex omdat het raakt aan de beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting, zoals neergelegd in het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en onze Grondwet. Ik vind de kwestie echter ernstig genoeg en de resultaten van het RIVM-onderzoek voldoende veelbelovend om (de grenzen van) de juridische mogelijkheden te verkennen om providers aan te zetten tot het voeren van waarschuwingsteksten of hen daartoe te verplichten.
Los van dit onderzoek nog het volgende. Een aantal jaar geleden heeft de toenmalige minister van VWS een moreel appèl gedaan op providers om de eigen verantwoordelijkheid te nemen. Ik wil dit moreel appèl op de providers herhalen. Providers hebben naar mijn mening een eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid en ik wil hierover met ze in gesprek gaan, hangende de verkenning naar de juridische mogelijkheden tot verplichting van de waarschuwingsteksten. Deze verantwoordelijkheid is door één van de grootste providers van Nederland al genomen (dit is punt.nl). Daar prijs ik deze provider voor en ik hoop dat andere providers het voorbeeld zullen volgen.
Hoogachtend,
de Minister voor Jeugd en Gezin,
mr. A. Rouvoet
- Labels
- André Rouvoet
- In de media
Schrijf een reactie via Facebook
Nieuwsarchief > 2009 > april
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Rouvoet wil verplichte waarschuwing anorexiasites'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.