De democratische rechtsorde is het fundament van onze samenleving. Dit fundament heeft flinke barsten opgelopen, met de kindertoeslagenaffaire en de omgang met slachtoffers van de gaswinning in Groningen als tragische dieptepunten. Eén van de belangrijkste opgaven waar het nieuwe kabinet voor staat is dan ook het herstel van vertrouwen tussen burgers en overheid.
Voorafgaand aan de ChristenUnie was onze inzet hierover helder: wij wilden dat een nieuwe coalitie werk zou maken van herstel van vertrouwen en zou bouwen aan een rechtvaardige en dienstbare overheid. Wij presenteerden in de zomer van dit jaar dan ook het pamflet ‘Een revolutie van dienstbaarheid’. In het coalitieakkoord zien we veel hiervan terug.
Zo komen er hardheidsclausules in de wetten, zodat uitzonderingen kunnen worden gemaakt wanneer deze nodig zijn. We investeren in rechtsbijstand en onafhankelijke lokale onderzoeksjournalistiek. We beperken het aantal juridische procedures dat de overheid tegen burgers voert en we introduceren constitutionele toetsing, waarbij wetten dor de rechter aan de grondwet worden getoetst.
Onderdeel van ons pamflet was ook een plan voor een dualismeakkoord. In zo’n akkoord wordt aan het begin van de zittingsperiode van de Kamer vastgelegd hoe omgegaan wordt met het delen van informatie, besloten overleg, inzage van geheime stukken, het stellen en beantwoorden van vragen. In oktober liet ook de Kamervoorzitter weten voorstander te zijn van harde afspraken en kabinet en Kamer. Wat de ChristenUnie betreft gaan we hier dan ook werk van maken.
We kunnen immers praten en schrijven over een andere politiek en een andere overheid, maar het komt er nu op aan dat we dat ook laten zien. Als ChristenUnie gaan we daar in ieder geval de komende jaren mee aan de slag.
Voor een uitgebreidere selectie van wat er in het coalitieakkoord staat over een dienstbare overheid, klik hier.