Duurzaamheid
De schepping is een juweel en een bron van blijvende verwondering. Ze is door God aan mensen toevertrouwd om ervan te genieten, er gebruik van te maken en ervoor te zorgen. De schepping is een rijke bron van leven en geeft ons veel voor ons levensonderhoud. De zon straalt duizenden malen meer energie op de aarde dan acht miljard mensen gebruiken. De aarde is rijk en groot genoeg om ons allemaal te voeden. Goed zorgen voor de aarde en verbonden leven met de schepping is een dagelijkse opdracht voor iedereen.
Huidige productie- en consumptiepatronen in met name de rijke westerse landen trekken een zware wissel op natuur en milieu. De uitstoot van vervuilende broeikasgassen en afvalstoffen is te hoog. De exploitatie van grondstoffen, bodems en bossen tasten de leefomstandigheden aan. De biodiversiteit neemt af en het klimaat verandert door de opwarming van de aarde en van het zeewater. Zonder ingrijpen liggen catastrofes in het verschiet. Er is nieuw rentmeesterschap nodig. Voor het behoud van levensmogelijkheden op aarde en ook voor een heroriëntatie in onze economie. Dit is het grote project dat voor ons ligt.
Overheden zijn -vaak te aarzelend- met nieuw beleid bezig. Maar overheden kunnen niet alles doen. Dit werk moeten we samen doen, in verbondenheid. Er is verdere bewustwording nodig en een andere visie op wat consumptie, groei en welvaart is. Wij hebben de aarde en alles wat erop leeft niet zomaar in eigendom. Wij beheren en gebruiken haar als rentmeesters. Als wij de aarde slechts lenen, hebben we goed voor haar te zorgen. Dat inzicht moet ons allemaal leiden tot meer houdbare manieren van produceren en consumeren. Wat we voor ogen hebben is een economie die dienstbaar wordt gemaakt aan sociale en ecologische doelen. De ChristenUnie is niet tegen economische groei. De ChristenUnie is voor kwalitatieve groei die sociale en ecologische condities versterkt. Een brede welvaartsgroei die ons gelukkiger maakt en die niet ten koste gaat van mensen elders op de wereld en hun natuurlijke omgeving.
Daarvoor hanteren we een aantal uitgangspunten die in beleid worden verwerkt. Uitgangspunten die nieuw rentmeesterschap terugbrengen in de huishouding van de politiek en de samenleving. Daarmee eren we God als schepper en gever van alle dingen en bewaren we de aarde en alles wat erop leeft voor volgende generaties.
- Om de schepping te bewaren en verder verval van natuur en klimaat tegen te gaan dienen economische, recreatieve en sociale activiteiten zich te bewegen binnen planetaire grenzen.
- Onze manieren van produceren en consumeren worden circulair ingericht. Het gebruik van grondstoffen en de productie van goederen worden afgesteld op hergebruik of reparatie.
- De landbouw wordt circulair ingericht: we maken stappen naar een kringlooplandbouw die zich eveneens beweegt binnen planetaire grenzen.
- Heffingen op grondstoffen worden uitgebreid. Het moet goedkoper worden grondstoffen te hergebruiken dan om grondstoffen te winnen.
- Lokaal winnen en produceren wordt het uitgangspunt. Internationale handel wordt nadrukkelijker op nut en noodzaak beoordeeld.
- Intensieve transportstromen van energie, grondstoffen en producten over de hele wereld worden vanwege de milieudruk zoveel mogelijk tegengegaan.
- Het belastingstelsel wordt zo ingericht dat vermogen, vervuiling en broeikasgassen worden belast. Het alleen belasten van inkomen of winst jaagt eenzijdige BNP-groei aan.
- Het belastingstelsel geeft ruimte aan arbeid, ook informele arbeid en zorg voor elkaar, en remt de vraag af naar consumptie die voorbijgaat aan de dagelijkse levensbehoeften.
- Producten en goederen krijgen hun werkelijke (eerlijke) prijs. Mobiliteit die vervuilend is wordt extra belast.
- Het gebruik van fossiele energie wordt drastisch verminderd. De termijnen die internationaal zijn gesteld voor de reductie van CO2 dienen te worden gehaald.
- We helpen internationaal andere landen die veel minder in staat zijn actief milieubeleid te voeren en eveneens (of nog sterker) de gevolgen van klimaatverandering dragen.