ChristenUnie: snel mediacode bij gezinsmoorden

dinsdag 09 juni 2009 11:00

Media moeten terughoudend zijn in hun berichtgeving over gezinsmoorden, om te voorkomen dat deze als voorbeeld navolging krijgen. Redacties zouden daarom gezamenlijk een mediacode moeten ontwikkelen voor berichtgeving rond gezinsmoorden. In vragen aan minister Plasterk dringt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind op haast bij het ontwikkelen bij een dergelijke code.

Voordewind: ,,Deskundigen stellen dat de vaak gedetailleerde berichtgeving rond gezinsmoorden kan leiden tot kopieergedrag. Dan gaat het zowel over de omstandigheden die aanleiding gaven tot het delict, als de wijze waarop het gebeurd is. Ook kan het duiden van gezinsmoorden als een ‘drama’, ertoe bijdragen dat potentiële daders zich als slachtoffer gaan zien. Terughoudendheid in de berichtgeving is daarom echt geboden. Ook moeten we bekijken waar en wanneer we nog beter signalen van crisissituaties in gezinnen kunnen opvangen, en daar adequaat op kunnen reageren.”


Schriftelijke vragen van het lid Voordewind (ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de minister voor Jeugd en Gezin, de minister van Justitie en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de recente gezinsmoorden.

  1. Hebt u kennisgenomen van de recente gezinsmoorden in Zwijndrecht en Almere?
  2. Kent u het boek ‘Moordouders’ door criminoloog Toon Verheugt, welke een verzameling onderzoeken naar kinderdoding door ouders inhoudt? Heeft u dergelijke wetenschappelijke inzichten verwerkt in de signalering en preventie van huiselijk geweld, in het bijzonder kinderdoding?
  3. Wordt het oppikken van specifieke signalen van psychische problemen bij ouders die aanleiding kunnen geven tot een dergelijke daad meegenomen in het beleid ter bestrijding van suïcidaliteit en suïcides? Wordt in het programma van 113 Online rekening gehouden met een dergelijke staat van wanhoop bij ouders?
  4. Worden psychische problemen bij ouders na een echtscheiding of na de geboorte van een kind voldoende gesignaleerd? Voert u specifiek beleid om in deze gevallen psychische problemen op tijd te herkennen? Welke instantie is verantwoordelijk voor de signalering van dergelijke problemen?
  5. Wat is uw oordeel over de mediaverslaggeving naar aanleiding van de recente gezinsmoorden, in het bijzonder het publiceren van de afscheidsmail van de vader, gezien de verhoogde kans op navolging door een te detaillistische verslaggeving? Wordt de richtlijn ‘Suïcide in de media’ van de Ivonne van de Ven Stichting voldoende nageleefd, ook als gevolg van eerdere schriftelijke vragen over hetzelfde onderwerp? Zo nee, bent u bereid actie te ondernemen richting de media?
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
notitie suïcidepreventie208,1 kBapplication/pdfdownload
Labels
Joël Voordewind
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: snel mediacode bij gezinsmoorden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2009 > juni

Geen berichten gevonden