Europa
De Europese Unie is een waardengemeenschap. Eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en eerbiediging van mensenrechten vormen de basis voor Europese samenwerking. Die samenwerking heeft de afgelopen decennia bijgedragen aan vrede en welvaart op ons continent en dus ook in Nederland. Dat is bijzonder, wie kijkt naar de geschiedenis, en de wereld om ons heen ziet dat samenwerking en vrede eerder een uitzondering dan de norm zijn. De ChristenUnie wil onze Europese waardengemeenschap koesteren. Dat doen we door ons uit te spreken wanneer Europa, of lidstaten niet naar die waarden handelen maar ook door de parlementaire controle op Europese besluitvorming te verbeteren. Voor verdere samenwerking is en blijft voor de ChristenUnie het uitgangspunt dat politieke besluiten zo dicht mogelijk bij de mensen genomen moeten worden.
- Versterk de Europese samenwerking. De ChristenUnie wil meer Europese samenwerking op de grote, grensoverschrijdende uitdagingen van onze tijd: klimaatverandering, migratiebeleid, belastingontwijking een eerlijke (digitale)economie en geopolitiek beleid.
- Oog voor nationale soevereiniteit. Voor goede Europese samenwerking is ook belangrijk dat helder is waar de lidstaten aan zet zijn en de Unie niet direct over gaat. Uitgangspunt voor de ChristenUnie is hierbij subsidiariteit: besluiten worden zo dicht mogelijk bij mensen genomen waar dat kan en effectief is, zoals bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs. Ook wanneer op onderwerpen wel Europese besluitvorming het beste is, willen we dat er ruimte is voor eigenheid van en verschillen tussen lidstaten, regio's en gemeenschappen.
- Werk samen voor strategische autonomie. Europa moet minder afhankelijk worden van anderen waar het gaat om essentiële producten. Bijvoorbeeld door cruciale productieketens beter te spreiden over verschillende landen of productieketens deels terug te halen naar Europa. Ook als het gaat om energie moet de EU haar afhankelijkheid van externe leveranciers verminderen.
- Sterker Europees leiderschap. Geopolitieke ontwikkelingen dichtbij en ver weg eisen een Unie die daadkrachtig optreedt. Het vetorecht van een enkele lidstaat op Europees buitenlands beleid verzwakt die daadkracht. Daarom is de ChristenUnie is voorstander van het invoeren van besluitvorming met gekwalificeerde meerderheid voor het Europese buitenlandbeleid. Nederland blijft wel altijd zelf besluiten over de inzet van haar troepen.
- Scherp de nationale controle op Europese besluitvorming aan. Het Nederlandse parlementaire stelsel is onvoldoende ingesteld op de intensieve Europese samenwerking die is ontstaan. Daardoor schiet de nationale parlementaire controle op Europese besluitvormingsprocessen tekort. De bevoegdheden en afspraken over de controle van Europese besluitvorming leggen we vast in een Europawet. Er komt een gezamenlijke Europacommissie, samengesteld uit leden van de Eerste en Tweede Kamer, die tot taak heeft het handelen van de Nederlandse regering in Europa intensiever te controleren.
- Tweederde meerderheid bij wijzigingen in de verdeling van bevoegdheden. Bij een wijziging van het verdrag betreffende de Europese Unie besluit ons nationale parlement met twee derde meerderheid.
- Een transparantere Unie. Een transparante Unie is een voorwaarde voor draagvlak en duurzame acceptatie van Europese besluiten. Dit vraagt een beter lobbyregister en meer transparantie over de onderhandelingen tussen Europees Parlement en de Raad, bijvoorbeeld over agenda's en deelnemers van onderhandelingen. Verder moeten Europese Wob-verzoeken sneller worden behandeld en moet het bereik worden uitgebreid naar onder meer SMS- en Whatsappverkeer.
- Stoppen met Straatsburg. Het Europees Parlement vergadert alleen nog in Brussel. Zolang Frankrijk dit blokkeert betalen zij, als het aan de ChristenUnie ligt, de rekening voor de extra kosten.
- Bescherm de rechtsstaat in Europa. De EU heeft politieke, juridische en financiële instrumenten nodig om de rechtsstaat in Europa te beschermen. Nederland trekt hierin op met gelijkgestemde landen en steunt voorwaardelijkheid van financiële fondsen om de rechtsstaat te beschermen. Bij ernstige bedreiging van de rechtsstaat of ernstige corruptie wil de ChristenUnie dat de Europese Raad niet meer alleen unaniem, maar ook met een vier vijfde meerderheid kan beslissen dat een land in aanmerking komt voor stevige sancties. Er komt een versnelde procedure voor inbreukprocedures wanneer het de rechtsstaat betreft.
- Investeer in belangrijke buren. Nederland en de EU blijven werk maken van goede relaties met het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland en Zwitserland, bijvoorbeeld op het gebied van defensie en energie. De positie van Noord-Ierland verdient hierbij bijzondere aandacht. Voor toegang tot de EU-markt moeten deze landen blijven voldoen aan de hoge standaarden die ook gelden voor de lidstaten van de EU.
- Grenzen aan de Unie. Nieuwe landen die willen toetreden tot de Europese Unie moeten voldoen aan de eisen die bij onze waardengemeenschap horen. Daarbij heeft de ChristenUnie in het bijzonder oog voor de criteria voor de rechtsstaat, democratie en het borgen van mensenrechten. Ook moet een land op economisch niveau geloofwaardig kunnen aansluiten. Als op basis van die criteria toetreding in de nabije toekomst niet in de rede ligt, is de Europese Unie daar helder over en zoekt ze naar andere betekenisvolle vormen van samenwerking.
- Geen lidmaatschap voor Turkije. Turkije kwalificeert zich door zijn buitenlands en binnenlands optreden niet als mogelijke lidstaat van de Europese Unie. Daarom worden de toetredingsonderhandelingen met Turkije gestaakt.