Ondernemers
Ondernemers geven vorm aan goed werkgeverschap. Ze voegen ook sociale meerwaarde toe aan de samenleving. Wel heeft de coronacrisis, net als eerder de bankencrisis, ook laten zien hoe afhankelijk ondernemingen zijn van een goed functionerende overheid en van publieke voorzieningen. Die afhankelijkheid schept verplichtingen. Van ondernemers en bedrijven mag gevraagd worden om dienstbaar te zijn aan de samenleving.
- Geef het mkb kansen bij aanbestedingen. Om mkb-bedrijven meer mogelijkheden te geven bij overheidsaanbestedingen, zorgen alle overheden ervoor dat het papierwerk tot een minimum wordt beperkt en dat opdrachten zo min mogelijk worden geclusterd. Gunningseisen mogen niet onnodig zwaar zijn. Niet de goedkoopste, maar de kwalitatief beste aanbieding moet worden gekozen en ook Europese aanbestedingsnormen worden minder rigide.
- Ambulante handel beschermen. Markthandelaren zijn waardevol voor onze economie. Daarom beschermen we hen door hen zoveel mogelijk zekerheid te bieden omtrent de duur van hun marktvergunningen. We adviseren en streven er naar dat marktvergunningen een minimale looptijd van 12 jaar hebben.
- Zorg voor snelle betaling door overheden. De Rijksoverheid en de aan haar gelieerde organisaties - ZBO’s en Inspecties - moeten ten minste 90% van de openstaande facturen binnen 30 dagen betalen.
- Maak de overheid bereikbaar voor ondernemers. Veel ondernemers willen niets liever dan zich richten op hun onderneming. We willen hen daarin maximaal ondersteunen. Net als voor burgers moet de overheid eenvoudig bereikbaar zijn voor bedrijven met bekwame zaakbehandelaars. We zorgen dat lokale, provinciale en landelijke regeldruk verminderen én dat ondernemers snel en toegankelijk terecht kunnen bij de overheid.
- Baanbrekende innovaties. Veel innovaties komen tot stand zonder subsidies, maar soms kan stimulering van de overheid helpen. We herintroduceren kleine innovatieregelingen om de toegang tot kapitaal voor het mkb te verbeteren. We stimuleren coöperatieve vormen van kredietverstrekking en investeringsmaatschappijen die bijdragen aan sociaal verantwoord ondernemen. De regels moeten simpeler worden en beter worden toegespitst op baanbrekende innovaties in het mkb.
- Alle bedrijven rapporteren over duurzaamheidsaspecten. Niet alleen beursgenoteerde bedrijven maar ook mkb-bedrijven moeten zich verantwoorden over hun inzet op duurzaamheid. Dat moet op eenduidige, betrouwbare en toegankelijke manier, zonder onnodige kostbare administratieve lastendruk.
- Verbeter de positie van ondernemers bij faillissement. In lijn met de door de ChristenUnie geïnitieerde positieverbetering voor mkb-ondernemers bij WHOA-akkoorden, wordt het faillissementsrecht verbeterd ten gunste van de mkb-er: de concurrente schuldeiser (vaak de mkb-er) verdient een gelijkwaardige positie aan de preferente schuldeiser (de bank en de belastingdienst). Om het aantal faillissementen tot een minimum te beperken, komt er een meldingsplicht voor bedrijven waarvan het eigen vermogen vrijwel nihil is geworden. Zodat de rechter een bewindvoerder kan aanstellen om zo het bedrijf te redden van de ondergang.
- Koester familiebedrijven door een faire bedrijfsoverdracht. De continuïteit van een familiebedrijf mag niet in gevaar komen wanneer deze van de ene generatie naar de volgende wordt overgedragen. Zeker voor bedrijven in de agrarische sector, met vaak dure grond én relatief lage verdiensten, is een goede (fiscale) regeling bij bedrijfsoverdracht van levensbelang. We handhaven daarom de BOR-regeling. Wel kan deze beperkt worden voor niet bedrijfsgebonden activa als onroerend goed en liquiditeiten. En tegelijk willen we zorgen dat geld dat in het familiebedrijf zit na de bedrijfsoverdracht in het bedrijf blijft en niet vrijwel belastingvrij bij privépersonen terecht komt. Om te voorkomen dat belastingheffing bij de overdracht tot liquiditeitsproblemen leidt, stellen wij een verruiming van de betalingsperiode voor.
- Perk oneigenlijk gebruik van box 2 in. We perken de mogelijkheid in om eindeloos te lenen van het eigen bedrijf. Dat geldt ook voor de renteaftrek. De Belastingdienst gaat er beter op toezien dat er een marktconform salaris wordt uitgekeerd aan de directeur-grootaandeelhouder.
- Betere financiering voor het MKB. Het midden- en kleinbedrijf moet laagdrempelig toegang hebben tot financiering om goed te kunnen ondernemen. Daarvoor zetten we de plannen voor een mkb financieringshub naar Brits voorbeeld door. Overheidsorganisaties en -fondsen zoals Qredits, InvestNL en het Groeifonds sluiten aan en worden zo makkelijker toegankelijk worden voor het MKB.