Oekraïne
Vanwege de snel veranderende situatie, kan dit standpunt snel verouderd zijn.
Laatste update: 24 oktober 2023
Vrijheid in Europa is niet vanzelfsprekend. Dat heeft de Russische inval in Oekraïne pijnlijk duidelijk gemaakt. De ChristenUnie veroordeelt de Russische agressie op de meest scherpe wijze. De inval is op geen enkele wijze te legitimeren, is een grove schending van de soevereiniteit van Oekraïne en veroorzaakt onnoemelijk veel menselijk leed. Oekraïne verdient onvoorwaardelijke steun, ook vanuit Nederland, onder meer in de vorm van Europese sancties tegen Rusland.
- Blijf Oekraïne steunen ook met militaire middelen. Soevereine staten moeten hun eigen keuzes kunnen maken over hun staatsvorm, bondgenootschappen en buitenlandse relaties. Tegelijkertijd moeten kansen op een vreedzame beëindiging van de oorlog worden gezocht en aangegrepen. Als Oekraïne hiertoe wil overgaan, moet het vanuit een positie van kracht onderhandelingen kunnen voeren.
- Steun de Europese sancties tegen Rusland en Belarus (voormalig Wit-Rusland). Nederland zoekt actief naar manieren om met nieuwe sancties de druk op beide landen verder te verhogen, bijvoorbeeld door bevroren Russische tegoeden in te zetten voor de wederopbouw van Oekraïne.
- Oekraïne en de NAVO. Ook in NAVO-verband steunen we Oekraïne in de strijd tegen Rusland. De oorlog brengt daarnaast nadrukkelijk de vraag naar voren of Oekraïne na de oorlog kan aansluiten bij de NAVO. Oekraïne kan aansluiten bij de NAVO wanneer het aan de voorwaarden daartoe voldoet en wordt hierbij ook actief door Nederland en Europa ondersteund.
- Oekraïne en de Europese Unie. Oekraïne kan in de strijd tegen Russische agressie rekenen op financiële, economische en humanitaire steun vanuit de EU. Ook faciliteert de EU de wapenleveranties aan Oekraïne via de Europese Vredesfaciliteit. Wanneer lidmaatschap aan de orde is, moet worden voldaan aan het geheel van Europese wet- en regelgeving, het aanpakken van corruptie en het versterken van de rechtsstaat.
- Steun voor internationale berechting. Vrede kan niet zonder gerechtigheid. Daarom ondersteunt Nederland als goede gastheer de werkzaamheden van het Internationaal Centrum voor de Vervolging van de misdaad van Agressie tegen Oekraïne (ICPA) en het Internationaal Strafhof (ICC).
Eis erkenning van misdaden door Rusland. Terugkeer van enige vorm van partnerschap met Rusland is op korte termijn uitgesloten. De toekomstige relatie met Rusland is afhankelijk van de uitkomst van de oorlog. Rusland moet in ieder geval de soevereiniteit van landen erkennen en zich voor (mis)daden verantwoorden.