Initiatiefvoorstel: drie Gelderse fracties willen provinciaal duurzaamheidsfonds
De provinciale fracties van ChristenUnie, Groenlinks en D66 willen een duurzaamheidsfonds voor de individuele burgers in Gelderland. Vandaag diende Statenlid Pieter Plug namens de drie fracties daartoe een eigen initiatiefvoorstel in. Met dit initiatiefvoorstel bieden we de Gelderse burger, non-profit organisaties en bedrijven in het midden- en klein bedrijf de mogelijkheid om geld te lenen bij de provincie voor duurzame investeringen tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief, zo licht ChristenUnie Statenlid Pieter Plug toe. Hiermee faciliteren we niet alleen de Gelderse burger en ondernemers om een duurzame investering mogelijk te maken, maar willen we ook stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. En dat tegen een zeer aantrekkelijke mogelijkheid en zeer lage rente. Goed voor het milieu en de portemonnee. Met dit voorstel kunnen we ook met de NUON gelden iets concreets terug te doen voor de inwoners en ondernemers van Gelderland, aldus Plug.
Inzet van Nuon gelden
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de ontvangen gelden bij de verkoop van NUON ook zichtbaar in gezet en zorgvuldig besteed worden. Met name in de huidige lastige economische tijd. Naast het vastzetten van het zogenaamde stamkapitaal, het investeringsgeld, om in de toekomst steeds weer rente op te leveren, vinden wij het ook belangrijk middelen tijdelijk in te zetten om daarmee duurzame investeringen van particulieren en ondernemers te ondersteunen. Voor de fracties van ChristenUnie, D66 en Groenlinks reden om gezamenlijk te komen tot een initiatiefvoorstel. Met dit voorstel stellen we voor dat de provincie Gelderland een bedrag van 40 miljoen euro renteloos ter beschikking stelt aan het fonds. Vanwege het revolving karakter van dit fonds blijft het geld beschikbaar voor duurzaamheid.
Duurzaamheidsimpuls
“Duurzaamheidsfonds Gelderland” biedt een eenvoudig en verantwoord financieringsinstrument aan particuliere eigenaren, non-profit organisaties, midden- en kleinbedrijf en woningcorporaties om te komen tot het investeren in energiebesparende maatregelen aan de woning of het woongebouw. Op deze wijze kan de provincie Gelderland een directe partner zijn om duurzaamheid te bevorderen en te stimuleren en daar waar nodig een mogelijke extra ondersteuning geven. Energiebesparende maatregelen in en aan bestaande woningen en gebouwen dragen niet alleen bij aan de beoogde duurzaamheid, maar is ook van directe invloed op de bewoners of gebruikers van het gebouw. Daarbij kan gedacht worden aan een lagere energierekening, meer wooncomfort en een beter binnenklimaat, zo licht Statenlid Pieter Plug toe. Vaak ontbreekt het bij particuliere huiseigenaren, huurders, non-profit organisaties en MKB aan directe financiële middelen om in energiebesparende maatregelen te kunnen investeren. Een financiële impuls en ondersteuning vanuit de provincie in de vorm van een laagrentende lening kan hen daarbij helpen Met het duurzaamheidsfonds Gelderland willen we duurzame investeringen ondersteunen en kunnen we mogelijk net het laatste zetje geven om tot de investering over te gaan. Het initiatiefvoorstel van de drie Gelderse fracties zal naar verwachting op woensdag 13 januari 2010 worden besproken in de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening Wonen en Milieu en vervolgens zal Provinciale Staten in haar vergadering van 27 januari 2010 uiteindelijk een besluit nemen.
Titel | Bestandsgrootte | MIME-type | ||
---|---|---|---|---|
Initatiefvoorstel Duurzaamheidsfonds Gelderland-ChristenUnie-Groenlinks-D66 | 119,5 kB | application/pdf |
- Labels
- In het land
Schrijf een reactie via Facebook
Nieuwsarchief > 2009 > december
Geen berichten gevonden
Reacties op 'Initiatiefvoorstel: drie Gelderse fracties willen provinciaal duurzaamheidsfonds'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.