Lieve mensen,
Bij liefde denken we niet zo gauw aan macht. Bij Johannes is dat ook niet het eerste woord bij liefde. Hij schrijft over Jezus: "Hem die ons liefheeft" en memoreert dan eerst wat Jezus voor ons deed en pas daarna over wat Hem toekomt, waaronder ook "alle macht, tot in eeuwigheid. Amen" (zie de hyperlink onder de kop hierboven).
We kijken in deze gebedsbrief naar wat Johannes hier over de liefde van Jezus schrijft, omdat binnenkort de week van het gebed begint en mensen dan wereldwijd bidden met het thema uit Johannes 15 vers 9: "Blijf in mijn liefde".
Bij Jezus is liefde ook macht. Hij had de macht om ons te verlossen van onze zonden. Hij gaf zijn leven, zijn bloed. Hij ging dood, maar Hij overwon de dood. Met dat offer heeft Hij er voor gezorgd dat wij het nieuwe leven kunnen leven. Dat is een heel bijzonder leven: Johannes meldt in deze twee Bijbelverzen dat wij nu samen een koninkrijk vormen en dat Jezus ons tot priesters heeft gemaakt, voor God zijn Vader.
Dus dat is de basis waarop wij bidden: priesters doen voorbede! We bidden omdat Jezus ons die rol gegeven heeft. En dat deed Hij uit liefde.
Voor ons geldt hetzelfde als wat Jezus tegen zijn discipelen zei: "Blijf in mijn liefde".
In die liefde kunnen we ook bidden bij alle zaken waar macht belangrijk is. Want Jezus komt alle macht toe en wij bidden in zijn naam. Ook als we bidden voor de politiek is dit het eerste wat we in Jezus naam moeten doen: die opdracht van Hem, "blijf in mijn liefde".
Die liefde is dat Hij alles voor ons gegeven heeft. Vanuit die liefde kunnen wij eveneens alles geven, opdat anderen ook zullen leven, net als wij. Als we blijven in Jezus liefde kunnen we - in de wetenschap dat Hij alle macht heeft - bidden voor mensen die machtiger zijn dan wij. Dan kunnen we hen het goede toebidden, ook als dat pijn doet, als wij kwetsbaar zijn, als wij beperkt worden, als wij ons moeten voegen.
Omdat politiek over macht gaat, is daarvoor bidden heel erg kwetsbaar. Macht kan mensen breken, het maakt dat iemand zich moet verplaatsten, of juist niet, zoals bij een lockdown. Dat doet wat met ons. Het raakt ons, zonder dat we er veel aan kunnen doen. De pijn, de moeite, de woorden die ons onverbiddelijk worden gezegd: ze beïnvloeden ons gebed. Bidden lijkt makkelijk als alles goed gaat, maar komt pas bij haar kern als het moeilijk wordt. Dan wordt dat woord van Jezus de basis van waaruit wij opnieuw leren bidden: "Blijf in mijn liefde".