Lieve mensen,
Jezus toont zich Heer van de zeven gemeenten bij Patmos. Hij laat aan elk van hen een boodschap doorgeven. Dit jaar wil ik daar met u naar luisteren. Hoe kan dit helpen bij ons bidden? Deze keer letten we op de tweede in die serie. Hoe versterkt dit het gesprek met onze Heer? Voor een goed verstaan is het behulpzaam dat we opmerken dat Jezus hier gemeenschappen aanspreekt. De 7 gemeenten lijken op de 4 partijen van een klassiek koor. Sopranen zingen de hogere tonen en als een dirigent daarover opbouwende kritiek geeft, luisteren bassen mee en passen het toe bij de partij die zij met hun lage stemmen samen zingen. Zo ook in Openbaringen 2 en 3. Elk bericht is specifiek bedoeld voor een aparte gemeenschap, maar de andere gemeenschappen luisteren mee.
Bij de eerste gemeente (Efeze) had Jezus een boodschap over hun daden, over hun eerste liefde: ze moesten weer doen zoals vroeger. Nu bij Smyrna gaat het om hun toestand en om wat ze zijn. Jezus kent hun armoede, maar ze zijn rijk. Jezus kent hun verdrukking, Hij profeteert dat dit nog veel erger wordt en vraagt daarbij dat ze trouw zullen zijn tot de dood.
Daartoe presenteerde Jezus zich meteen al als overwinnaar op de dood. Hij vertelt Smyrna dat ze zullen zijn als Job, maar met dit verschil dat aan Job niet werd verteld dat de Satan hem wilde laten vallen. Smyrna krijgt dat wel te horen en Jezus is hier de goede herder die zijn schapen door het duistere dal naar het einde leidt. Hij wil dat ze overwinnen! Hij wijst op hun eigenlijke winst: dat ze van de tweede dood (een dood na de zichtbare dood) zelfs geen schade zullen ondervinden. Glorieus: met hun trouw krijgen ze de de kroon van het leven.
Een hobby kun je doen zolang de risico's niet te groot zij; worden die te groot, dan keer je terug. Maar hier vraagt Jezus aan Smyrna dat ze niet zullen afhaken, ondanks de dood die dreigt. Hij is daar zelf doorheen gegaan en met het gezag dat Hij daardoor verworven heeft vraagt Hij hen om niet bevreesd te zijn voor de gevangenis. Hij appelleert op een diep vertrouwen in Hem. Dat is als een fundament: dat zie je wanneer het gelegd wordt, je ziet het ook als een huis beschadigd wordt. Maar ook bij andere huizen draagt het fundament het huis. Ook de andere gemeenten behoeven de trouw aan hun Heer, zelfs al worden ze niet verdrukt.
Als we gaan bidden voor de politiek in ons land kunnen we dit stukje toepassen door nog eens te letten op ons fundament. Hoe Jezus de dood overwon. Dat we daardoor meer vertrouwen hebben in de Heer van ons leven, dan in alles wat Hij met dat leven geeft. Zo kunnen we Hem aanbidden als de Bewaarder/Wachter uit Psalm 121.
Dat geeft rust aan ons gebed. Laten we dat doen, aanbid Hem!