Namens Tweede Kamerlid Don Ceder

Pasen: werken in Gods tuin

Gebedsbrief april 2025
Opstanding

Deze gebedsbrief is speciaal voor Pasen geschreven door Tweede Kamerlid Don Ceder

Het verhaal van de Bijbel begint met een tuin die door God wordt aangelegd. God formeert de eerste mensen ‘uit het stof’ van de aarde. Hij blaast zijn levensadem in hun longen en plaatst ze in zijn tuin. Het is een plek van volmaakte vrede, van shalom. God plaatst Adam en Eva hier om deze tuin, namens Hem, te beheren en cultiveren: om te ‘heersen’ over de wereld, aan het werk te gaan in de tuin van de Vader.

Maar dan komt daar in het Genesisverhaal al heel vroeg die zwarte bladzijde, die duistere wending: de slang verschijnt. De slang zaait verdeeldheid tussen God en mens en daarmee slaat hij een diepe barst in de door God zo buitengewoon goed gemaakte orde. De slang spuwt zijn gif en de eerste gouverneurs plegen een machtscoupe van formaat. Ze claimen absoluut gezag in plaats van gedelegeerd gezag. De eerste mensen komen in opstand tegen God en zijn goede bedoeling – ze herdefiniëren ‘goed’ en ‘kwaad’ naar eigen inzicht en gaan zelf op de troon zitten.

Liefdevolle samenwerking met de Schepper maakt plaats voor een duistere samenzwering tegen Hem en het gif van de slang doet zijn werk. De gevolgen zijn afschuwelijk. Heersen verandert in overheersen en dienen maakt plaats voor domineren en manipuleren. Liefde verkilt, schoonheid vergaat, goedheid verdwijnt.

Duisternis en dood vullen de aarde en doornen en distels vullen de tuin. De liefdevolle regering van God maakt plaats voor de anarchie en rebellie van de mens. Toch klinkt al meteen in deze oergeschiedenis een belofte van hoop, wanneer God aan de slang verklaart: ‘Vijandschap sticht Ik tussen jou en de vrouw, tussen jouw nageslacht en het hare; dat verbrijzelt jou de kop, jij bijt het in de hiel’ (Gen. 3:15).

Duizenden jaren laten bevinden we ons opnieuw in een tuin. Ditmaal is het geen tuin van Leven, maar een graftuin: een plek die duisternis en dood symboliseert. Maar nu zien we de omgekeerde beweging. Want waar de dood zijn intrede deed in de paradijselijke tuin in Genesis 2, zo komt het Leven de graftuin binnen in Johannes 20. In deze tweede tuin, met de tweede Adam, winnen niet de hebzucht en het egoïsme, maar winnen de dienstbaarheid en de liefde.

Op Paasmorgen snelt een vrouw naar de graftuin (Joh. 20:1). Haar naam is Maria Magdalena. Diepe ontgoocheling heeft zich van haar meester gemaakt, want Jezus – haar Heer – is niet meer. Althans, dat denkt ze. Want als ze bij het graf komt, ontmoet ze Hem. Ze heeft niet meteen door dat het Jezus is. Johannes merkt op: “Ze dacht dat het de tuinman was”, en inderdaad: het wás de Tuinman. De tweede Adam. De ware Mens!

Op de avond van dezelfde Paaszondag verschijnt Jezus aan zijn bange discipelen. Nog geen drie dagen geleden hebben ze Hem allemaal verlaten, verloochend en verraden. Maar het eerste woord dat nu op Jezus’ lippen ligt, is: “Shalom! Vrede zij met jullie!” Er klinkt geen verwijt. Geen veroordeling. Geen hartig woordje over hoe ze Hem allemaal in de steek hebben gelaten. Alleen maar vrede.

En het is déze Jezus, die op de avond van Paaszondag, nadat Hij zijn leerlingen “vrede” heeft gewenst, zijn levensadem in hen blaast, net als God dat deed in het Genesisverhaal. Hij zegt daarbij: ‘Ontvang de Heilige Geest. Zoals de Vader mij gezonden heeft, zo zend ik jullie.’ De implicatie hier: met de oorspronkelijke missie van Genesis 1 en 2. Om deze tuin, deze wereld, te cultiveren, te bewerken, vanuit de liefde van God, als ware mensen - beelddragers - gevuld met de liefde, kracht en vrede van God.

Deze handeling van Jezus is cruciaal - verlies dit uit het oog en je mist de crux, de climax, het hele doel van Pasen. Dit is Jezus die zegt: “Ik heb nu vóór jullie gedaan wat jullie niet konden in eigen kracht, zodat óók jullie nu, in de kracht van mijn Geest en in navolging van mijn voorbeeld, Gods tuinmannen en tuinvrouwen kunnen zijn; kunnen werken in de tuin van de Vader.”

En zo zendt Jezus zijn leerlingen uit met de missie om de shalom, de vrede, te bevorderen. Om gericht te zijn op verzoening tussen God en mensen, mensen onderling en tussen mens en schepping.

In de eerste tuin wonnen de hebzucht en het egoïsme, in de tweede tuin wonnen de dienstbaarheid en de liefde. En Jezus laat ons - wat een genade - delen in Gods nieuwe wereld: Hij geeft ons zijn Geest. Wij mogen werken in de tuin van de Vader. Ik wens jullie een gezegend Paasfeest toe!

Gebedspunten

Actueel

  • Volgende week is de laatste week voor het reces. Bid voor voldoende energie en gezondheid voor de fractie (Kamerleden, persvoorlichters, beleidsmedewerkers, secretariaat), zodat de laatste loodjes goed gedaan kunnen worden. Bid voor wijsheid in het maken van keuzes voor onderwerpen waar wel tijd en energie in gestopt moet worden en waar niet. Bid ook voor rust voor de fractie tijdens de Paasdagen en het aankomende meireces, zodat ze mogen opladen om weer aan de slag te gaan in de tuin van de Vader.
  • Bid voor wijsheid voor politieke leiders, ook in Nederland, om goed te reageren op de onrust in deze wereld en het maken van wijze beslissingen rondom vrede en veiligheid.
  • Bid voor eenheid onder christenen in de politiek, dat er ondanks een verschillende visie of andere kijk op thema’s, ook eenheid in Christus ervaren wordt.
  • Bid voor de politiek, dat het politieke debat waardig en respectvol mag plaatsvinden.
  • Bid voor vrede waar nu oorlog is, voor voortgang in onderhandelingen, voor wijsheid voor leiders en onderhandelaars, met speciale aandacht voor Israël en Gaza, en Oekraïne en Rusland.
  • Bid voor bereidwilligheid (onder leden) om lokale fracties te steunen in schaduwfracties, als bestuurslid, als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, of als helpende hand in de verkiezingscampagne. Bij vele fracties is hier dringend behoefte aan. 

 Landelijk

  • Bid voor Mirjam, Pieter en Don, voor wijsheid voor de aankomende debatten, en voor de juiste woorden en een verbindende toon.
  • Bid voor de fractiemedewerkers, dat zij eveneens gezegend mogen worden met kennis en inzicht om debatten goed voor te bereiden en eveneens de juiste woorden mogen vinden voor voorbereiding van moties en andere beleidsstukken, of voor de woorden richting de pers.
  • Bid voor Gods zegen op de fractie, dat het kleine team gezond mag blijven, eensgezind mag blijven en steeds beter op elkaar ingespeeld mag raken.
  • Bid voor de nieuwe bestuursleden van het Landelijk Bestuur, voor wijsheid en Gods zegen in hun nieuwe taak.
  • Bid voor kracht en energie voor de collega’s op het partijbureau, waar de (voorbereidende) werkzaamheden voor het jubileumjaar van 2025 en voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026 in volle gang zijn.

 Provinciaal en lokaal

  • Bid voor je lokale en/of provinciale fractie, raadsleden, waterschappers, statenleden, wethouders en burgemeesters. 
  • Vraag God om nieuwe arbeiders voor alle lege plekken die er zijn in besturen van lokale afdelingen, voor bereidwillige kandidaten voor op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026, voor extra handjes voor de ondersteuning van de fracties.

Dankpunten

  • Voor de vrijheid en de vrede die wij hebben in Nederland.
  • Voor de plek van invloed die we als christelijke politieke partij hebben. 
  • Voor Mirjam, Pieter en Don en het vele werk wat ze in het voorjaar hebben verzet.
  • Voor het werk dat beleidsmedewerkers, persvoorlichters en het secretariaat dagelijks verzetten zodat Kamerleden goed hun werk kunnen doen. 
  • Voor alle plaatsen waar de ChristenUnie vertegenwoordigd wordt door passievolle politici, bestuurders, fractiemedewerkers, vrijwilligers en andere ondersteuners. 
Online gebedsuur

Online gebedsuur op zaterdagochtend

Elke zaterdagochtend is er een digitaal gebedsuur tussen 9.00 en 10.00 uur. Als je mee wilt bidden kun je een e-mail sturen naar gebed@christenunie.nl, waarin je je voorstelt en je motivatie om mee te bidden kenbaar kan maken. Je ontvangt dan een link waarmee je toegang krijgt tot de online gebedssamenkomst. 

Ik wil graag meebidden