Lieve mensen,
Hebt u de NBV21 al in huis? Door een cursus die ik erover volgde, weet ik dat het een hele goede vertaling is; een hele goede upgrade van de NBV. Ik was zo benieuwd hoe de NBV21 nu Openbaringen 3 vertaalt ...
In de gebedsbrieven van dit jaar luisteren we naar de woorden van Jezus aan gemeenten in Klein Azië en nu zijn we bij de zevende gemeente. Kent u het spreekwoord over mensen die hoog zitten en diep vallen? Bij Laodicea is het andersom: wie diep gezonken is kan heel hoog terecht komen. Dat blijkt uit het Grieks.
Jezus zegt: wie overwint zet ik naast mij op mijn troon, zoals ikzelf ook naast mijn Vader op zijn troon ben gaan zitten. Maar de aangesprokene is heel diep gezonken. Dat blijkt uit vers 16. In het Grieks staat daar een voegwoord: mellō. Dat woord geeft een spanning aan: er zál iets gebeuren, er móet iets gebeuren, iemand staat op het punt om iets te doen. Het spannende dat hier bijna gebeurt is dat de aangesproken persoon wordt uitgespuugd. Door Jezus zelf...! In vers 19 zegt elegchō dat Hij bewijzen levert van de zaken die fout zijn. Zoals voor een rechter, wanneer bewezen moet worden dat een zelfgenoegzaam persoon zó niet door de beugel kan. Het is een felle uiteenzetting met een doel. Jezus heeft het daarbij over philō, dat is liefhebben, en over paideuō, dat is het werkelijk actief opvoeden van een kind dat je liefhebt. *)
Zestig jaar geleden kwam er ook een nieuwe Bijbelvertaling uit. Die was van de Katholieke Bijbelstichting, toen alleen nog van het Nieuwe Testament. Die geeft bij vers 19 een verwijzing naar Spreuken 3 vers 12:
... want Jahwe kastijdt die Hij liefheeft,
zoals een vader doet met zijn geliefde zoon.
Het komt er dus op aan dat we bij Laodicea luisteren naar wat het boek Spreuken vlak daarvoor vertelt:
De terechtwijzing van Jahwe, mijn zoon, moet gij niet versmaden
en gij moet om zijn kastijding niet neerslachtig worden ...
En lees dan hier de wijsheid uit Spreuken in de eigentijdse woorden van de NBV21 (doorscrollen naar vers 11 en 12). Daarin herkennen we:
Jezus weet wat Hij hier doet. Hij is de Zoon van God de Vader. Hij noemt zichzelf "de Amen, de Getrouwe, de Waarachtige"; daarmee is Hij degene die Gods beloften waarmaakt. Als Hij hier zegt: "bekeer je!" dan heeft dat effect. De toestand van Laodicea vraagt om actie, zij moeten iets gaan doen. En ook de anderen moeten luisteren. Wij ook. Wat we ervoor terugkrijgen is geweldig goed. We mogen eten met de Heer en met Hem zitten op zijn troon. Precies zoals Hijzelf al samen met zijn Vader op de troon van zijn Vader zit.
*) vrij naar de uitleg in Woordstudies bij de Studiebijbel van μέλλω, ἐλέγχω, φιλῶ en παιδεύω.