Presentatie Commissie Partijvisie afgelopen dinsdag

Hoop voor een ongenadige tijd

In opdracht van het Landelijk Bestuur heeft de Commissie Partijvisie in het afgelopen jaar gewerkt aan een positie- en koersbepaling voor de ChristenUnie. Wat staat de christelijke politiek te doen, in deze tijd, 25 jaar na de oprichting van onze beweging?

Dit voorjaar verscheen in Groen – het studiemagazine van ons wetenschappelijk instituut – al onze positiebepaling, waarin we de context van het werk van de Commissie Partijvisie schetsen. In het visiedocument dat hieronder te downloaden is, geven we woorden aan een inhoudelijke koers voor onze partij voor de komende jaren. De opdracht was een politieke agenda te formuleren voor de ‘middellange termijn’.

De Commissie presenteert dit visiedocument als een manifest van hoop. Het stuk bestaat uit drie delen. In het eerste deel wordt de doorgaande missie van de ChristenUnie verwoord. In het tweede deel presenteren we zeven richtingwijzers om de koers te bepalen. En in het derde deel de thema’s waarmee de ChristenUnie aan het werk wil om een politiek van hoop om te zetten in concrete stappen.

 

Afgelopen dinsdag overhandigde Roel Kuiper, voorzitter van de Commissie Partijvisie, het visiestuk 'Hoop voor een ongenadige tijd' aan Mirjam Bikker en Ankie van Tatenhove.

Klik hier om het visiestuk te lezen

De ChristenUnie: oude beginselen voor een nieuwe tijd

De ChristenUnie belandt, 25 jaar na haar oprichting, in een nieuwe fase. We moeten opnieuw met elkaar uitdrukken: wat bindt ons samen? Waarom voeren we eigenlijk christelijke politiek? Uit die behoefte is de opdracht aan de commissie partijvisie ontstaan.

We zijn als Landelijk Bestuur dankbaar voor het resultaat. Dit visiestuk laat zien dat ons politieke verhaal, geen nieuw verhaal is. We worden geen nieuwe partij; hooguit worden we een beetje meer onszelf. We slaan soms nieuwe wegen in, die passen bij een nieuwe tijd, maar als we de weg zoeken, doen we dat opnieuw op het kompas van oude beginselen, die staan op de grond van een oude bijbel, het woord van God. Dat is het verleden van Christelijke politiek en van de ChristenUnie, en het is ook onze toekomst. De ChristenUnie is een beginselpartij.

We geloven dat we als mensen aan elkaar gegeven zijn, dat er ruimte moet zijn voor de samenleving, ruimte voor gelovigen om hun god te dienen, ruimte voor ouders om hun kinderen op te voeden, ruimte voor de schepping om tot bloei te komen, ruimte voor ondernemers om te ondernemen. Die ruimte is er, niet omdat de overheid die geeft, maar omdat die van God komt. De ChristenUnie moet de partij voor de samenleving zijn, die ruimte voor de levens van gewone mensen beschermt.

De ChristenUnie is ook een partij van behoedzame politiek: voorzichtig met elkaar, voorzichtig met de samenleving, voorzichtig met grote veranderingen die de samenleving scheuren of geweld aandoen. We geven ons rekenschap van onze eigen tekorten, en die van anderen, door daar in genade mee om te gaan. Ook beseffen we dat de mogelijkheden van politiek en van politieke partijen niet moeten worden overschat.

Met deze visie kunnen we vooruit. Ze vertaalt oude beginselen voor een nieuwe tijd, en geeft een agenda waar we vanuit die beginselen mee op pad gaan. Dat zijn bakens waarmee we koers kunnen houden als partij. Daar doen we ons voordeel mee, in Den Haag, én op al die plaatsen in het land waar ChristenUnie-mensen vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad, in de staten, waterschappen en op de plaatsen waar we wethouders leveren of gedeputeerden. En binnen de partij, waar we weer met elkaar over deze eerste dingen van Christelijke politiek gaan spreken, om goed te passen op het politiek kapitaal dat we beheren, en om het vuur daarvoor door te geven.

Namens het Landelijk Bestuur,

Ankie van Tatenhove

Ankie van Tatenhove
Voorzitter Landelijk Bestuur

Lees hier de uitgebreide reactie van het Landelijk Bestuur

Een hoopvolle koers

Hele schoolklassen tieners. Als ik in de Tweede Kamer omhoog kijk, dan zie ik ze elke week op de tribune zitten. Wat zullen zij denken als ze het debat zien? Welke toekomst hebben ze voor zich? In welke samenleving groeien ze op?

Gisteren nog sprak ik zo’n groep tieners, vol plannen en idealen. De een wil verpleegkundige worden op de spoedeisende hulp, de ander ondernemer, de volgende influencer. De toekomst ligt voor hen open. Maar wat voor toekomst is dat? Het herinnert me ook aan de harde, ongenadige kant van ons land. De mentale gezondheid van jongeren holt achteruit, de macht van social media lijkt grenzeloos, de eisen van deze tijd zijn torenhoog. We zien een samenleving ontstaan zonder bezielend geloof, zonder verankering. Een samenleving die op drift raakt.

Deze week leggen we als partij op tafel wat óns ten diepste drijft. Het opkomen voor die samenleving, om haar sterk en weerbaar te maken. Ik ben heel dankbaar voor het werk van de Commissie Partijvisie, dat een gedegen visiestuk op tafel legt. Neem de tijd om het te lezen, zou ik zeggen. Het laat de onveranderde fundamenten van de ChristenUnie zien en het kiest koers.

Bovenop dat visiestuk leggen we ons politiek pamflet voor de middellange termijn. Ons manifest voor christelijk-sociale politiek anno 2024. Gedreven door Gods liefde willen we dienstbaar zijn aan ons land. In het kort zul je in dat pamflet terugzien dat de ChristenUnie allereerst opstaat voor de samenleving, met de toekomst van kinderen voorop. We doen voorstellen om volop ruimte te geven voor opgroeien en opvoeden. Voorstellen voor voldoende betaalbare woningen en ruimte voor zorgtaken. We staan op tegen de gokindustrie en de onbegrensde invloed van social media. We moedigen verantwoordelijkheid en zorgzaamheid aan met de maatschappelijke diensttijd en een verkenning van de dienstplicht.

Zonder recht en gerechtigheid is er geen samenleving. Te vaak bracht de overheid in de afgelopen jaren te weinig recht. We kiezen daarom voor politiek die werk maakt van een overheid die onrecht bestrijdt: stop de gokindustrie en roep drugscriminaliteit en mensenhandel een halt toe. Kies voor een overheid die inzet op eerherstel voor de Groningers.

Als derde kiezen we voor een politieke koers die bovendien vlijmscherp doorheeft dat de economie dienstbaar moet zijn aan mens en schepping in plaats van andersom. Met ruimte voor familiebedrijven die door opeenvolgende generaties aangestuurd worden. Met voorstellen om het openbaar vervoer te verbeteren. Ook zo zijn we een partij van de samenleving. Door dorpen en stadswijken te verbinden en de kaartjes van het OV betaalbaar te houden. Dit en nog veel meer valt te lezen in ons pamflet.

Last but not least: wat je zult zien is dat de ChristenUnie bovenal, juist in veranderende tijden, een gewortelde partij is. Voordat we politici zijn, zijn we allereerst navolgers van Jezus. Zijn Koninkrijk draait niet om macht, maar om dienstbaarheid. We beginnen dus niet bij peilingen of scoringskansen maar bij onze christelijke waarden, die zeggingskracht hebben, juist nu! Ik bid dat we zo tot zegen mogen zijn in ons land. En nodig jou van harte uit om mee te doen: samen hoopvol aan de slag.

Mirjam rond nieuw

Mirjam Bikker
Partijleider ChristenUnie

Lees hier het pamflet