Giftenaftrek grotendeels gered

Start politieke jaar: ChristenUnie presenteert tegenbegroting

Vandaag voeren we één van de belangrijkste debatten van het jaar: de Algemene Politieke Beschouwingen. We spreken over de plannen van het nieuwe kabinet voor het komende jaar.  

Deze tijd vraagt om een politiek die verantwoordelijkheid neemt. Het is belangrijk om juist nu te kiezen voor de samenleving. Ik zie goede plannen van dit kabinet, maar toch mis ik de samenlevingsvisie: het goede samenleven, de zorg voor elkaar. Daar moet je niet op bezuinigen, dat moet je stimuleren. 

De ChristenUnie is helder: draai de giftenaftrek in z'n geheel terug, laat de prijs van treinkaartjes niet stijgen, behoud de Maatschappelijke Diensttijd en versterk de belangrijke rol die kerken en het verenigingsleven in de samenleving hebben.  

Als het gaat om migratie is het belangrijk dat we bestuurlijke chaos voorkomen en beleid maken binnen de kaders van de rechtstaat. Het terugdraaien van de spreidingswet is vragen om verdere problemen in Ter Apel. Het voornemen van dit kabinet om met de asielcrisiswet de Tweede Kamer buitenspel te zetten is ronduit ondemocratisch. Maar allerbelangrijkst in dit alles: laten we mensen die vluchten voor oorlog en geweld een warm hart blijven toedragen. Dat zijn we aan hen verplicht. 

Tot slot hoop ik dat het met de start van het nieuwe politieke jaar ook klaar is met de 'politieke puberteit' in de Kamer. Dat we de politieke strijd vanaf nu op basis van ideeën volwassen met elkaar aangaan, zonder met modder te gooien. 

Wilt u bidden voor wijsheid, verstandige woorden en warme harten? 

In verbondenheid,  

Mirjam Bikker

Mirjam Rond

P.S. Volg ons vandaag en morgen vooral via onze socials!  

ChristenUnie presenteert tegenbegroting: christelijk-sociaal alternatief voor 2025

Je kunt als partij wel van alles willen, maar waar betaal je dat precies van? Vandaag presenteert de ChristenUnie haar tegenbegroting ‘Voor een rechtvaardige overheid en een bloeiende samenleving’.  

 "De ChristenUnie gelooft in constructieve politiek. Daar hoort ook bij dat je je kaarten op tafel legt,” zegt Mirjam Bikker daarover. “Met deze tegenbegroting doen we dat: we leggen christelijk-sociale accenten voor een samenleving met toekomst voor kinderen, een rechtvaardige overheid en een economie voor mens en schepping.”  

Bovendien kiest de ChristenUnie ervoor om zuiniger te begroten dan het huidige kabinet, om daarmee, conform de sterke traditie van de Jozefeconomie, buffers voor mindere tijden op te bouwen. Pieter Grinwis: “We begroten in 2025 én structureel zuiniger dan het kabinet – met kleinere begrotingstekorten – én laten daarmee de staatsschuld minder oplopen.”   

Lees hier de tegenbegroting. 

Giftenaftrek grotendeels gered

Giftenaftrek grotendeels gered

Goed nieuws! De petitie ‘Red de giftenaftrek’ heeft z’n vruchten afgeworpen. Het kabinet heeft de eerder aangekondigde bezuiniging op de giftenaftrek grotendeels teruggedraaid. Onder aanvoering van de ChristenUnie hebben we dit samen met politieke en maatschappelijk bondgenoten voor elkaar gekregen. Een geweldige opsteker voor kerken en goede doelen. We roepen het kabinet op om het resterende deel van de bezuiniging voor bedrijven die wel blijft staan alsnog te schrappen. Dank aan iedereen die de petitie heeft getekend: jouw handtekening heeft verschil gemaakt!