Blijven werken aan goed samenleven

Oppositie voeren in een roerige week

Nieuwsbrief van Mirjam

Blijven werken aan goed samenleven

Beste lezer,

"Wat goed is zullen we steunen, wat slecht is proberen we te verbeteren. Als dat onvoldoende lukt, of als beleid in strijd is met onze waarden, dan zal het kabinet niet de steun van de ChristenUnie krijgen bij voorstellen."  

Met die woorden begon ik bij het aantreden van kabinet Schoof vlak voor de zomer. Eerder maakten we al duidelijk dat de ChristenUnie niet zal deelnemen aan een kabinet met de PVV. De manier waarop de PVV omgaat met grondrechten en spreekt over groepen mensen staat haaks op onze waarden. Tegelijkertijd erkenden we dat de verkiezingsuitslag een signaal was voor een andere politieke koers, en wensten we het kabinet wijsheid bij de grote uitdagingen voor ons land. Vanuit de oppositie werken we nu al een aantal maanden voor een goed samenleven.

Deze week stond in het teken van de stemmingen over de begrotingen voor 2025. Oppositie voeren geeft nieuwe uitdagingen, maar we zetten ons in om kritisch én constructief bij te dragen. Afgelopen weken ging de aandacht vooral uit naar de Onderwijsbegroting. Al sinds Prinsjesdag dringen we aan op visie en investeringen voor de toekomst van onze kinderen. Niet kiezen voor chaos, maar bouwen aan een samenleving waarin iedereen tot bloei kan komen.

Bij het belastingplan wisten we de giftenaftrek te behouden en een BTW-verhoging op boeken en kranten te voorkomen. In de zorgbegroting werd extra geld vrijgemaakt voor palliatieve zorg en online bescherming van kinderen. Sommige begrotingen, zoals die voor klimaat, armoedebestrijding en woningbouw, steunden we van harte.

Toch stemden we tegen de begrotingen voor Asiel en Migratie en Ontwikkelingssamenwerking. Bij Asiel en Migratie zagen we een gebrek aan realisme, menswaardigheid en vertrouwenwekkend beleid. De plannen voor Ontwikkelingssamenwerking zijn kil en schenden internationale afspraken, met ernstige gevolgen voor de meest kwetsbaren.

De onderwijsbegroting bleef een heikel punt. Bezuinigingen die direct raken aan onderwijsvrijheid en de samenleving waren voor ons onverteerbaar. Na intensieve onderhandelingen bereikten we echter belangrijke verbeteringen: het godsdienstig vormingsonderwijs op openbare scholen blijft bestaan, de Maatschappelijke Diensttijd blijft behouden, de langstudeerboete wordt afgeschaft, en het hoger onderwijs in regio’s als Friesland en Zeeland blijft intact. Hoewel de begroting verre van perfect is, vonden we voldoende verbeteringen om haar te steunen.

Met een constructief-kritische houding hebben we alle begrotingen beoordeeld. Dit is hoe wij oppositie voeren: niet om het kabinet in stand te houden, maar om voorstellen te verbeteren en bij te dragen aan een samenleving met minder chaos en polarisatie, en meer hoop en verbinding.

Naast de debatten en stemmingen was er ook ruimte voor licht en hoop. De grote kerstboom kreeg een plekje bij de ingang, en we vierden een pre-Chanoeka met de Joodse gemeenschap. Licht in de duisternis – een prachtige boodschap voor ons allemaal.

Ik wens je een gezegende Adventstijd waarin je dat licht mag ervaren.

In verbondenheid, 

Mirjam Bikker  

 

Mirjam rond nieuw 

 

 

Constructieve politiek werpt vruchten af

Constructieve oppositie werpt vruchten af

Een greep uit onze resultaten van de afgelopen maanden:  

  • Giftenaftrek helemaal gered, voor particulieren én bedrijven 
  • 50 miljoen extra in 2025 voor agrarisch natuurbeheer
  • Extra inzet om veiligheid in prostitutiesector te verbeteren 
  • Drie keer 30 miljoen: voor woningen daklozen, studentenkamers en starters
  • Drugscriminaliteit in kleine zeehavens wordt gerichter bestreden
    BTW-verhoging boeken, tijdschriften, magazines gaat nu niet door  
Lees meer
Stemmingen begrotingen

Stemmingen begrotingen 2025

Gisteren stemde de Tweede Kamer over de begrotingen voor volgend jaar. De ChristenUnie stemde tegen het asiel- en migratiebeleid en het ontwikkelingsbeleid van dit kabinet en na lange onderhandelingen voor de onderwijsbegroting.  

Kijk de stemverklaring
Dit was de week

Dit was de week

In Dit was de week praten we je kort bij over alle stemmingen van deze week. Ook zie je hoe deze week tussen alle bedrijven door een moment van rust was. Er werd Chanoeka in de Tweede Kamer gevierd, het Joodse feest van het licht. Mirjam kreeg de menora overhandigd van rabbijn Jacobs.

Kijk de aflevering
Trouw artikel Mirjam

Mooie opsteker!

In de categorie ‘mooie opstekers’: Trouw koos Mirjam Bikker als dé politicus die zich wist te onderscheiden in 2024. Bikker viel volgens de krant op als iemand die in een verhard klimaat iets weet te bereiken "door kritiek vriendelijk te verpakken". Lees het artikel hier.

Advertentie

Advent - banner