-
Maak van de nood rond arbeidsmarktkrapte een deugd: een ‘economie van het genoeg’.
Lees verderWegens de arbeidsmarktkrapte wordt ijverig gezocht naar manieren om mensen meer en langer aan het werk te krijgen. Een voltijdsbonus is de nieuwste politieke vondst die deeltijdwerkers moet verleiden tot een volledige arbeidsweek. Een heilloos middel dat niets oplost. De arbeidsmarktkrapte vraagt namelijk niet in de eerste plaats om extra pogingen nog meer uit onze beroepsbevolking te persen, maar vooral om een diepe herbezinning op onze economie en scherpe keuzes. We moeten onszelf de belangrijke vraag stellen: welke economie is voor ons houdbaar?
-
Zorg dragen voor Gods schepping (reactie op de Klimaatbrief)
Lees verderAan de ondertekenaars van de Klimaatbrief,
Dank voor jullie hartenkreet aan ons, christelijke landelijke politici over de staat van de schepping. En laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: ook wij maken ons ernstig zorgen. De schepping zucht. En alles is verbonden: zorg voor de aarde is zorg voor onze meest kwetsbare naasten. We hebben deze zomer gezien wat de extreme regenval en smeltende gletsjers hebben gedaan in Pakistan, een land dat zelf nauwelijks heeft bijgedragen aan klimaatverandering, met duizenden doden en miljoenen getroffenen tot gevolg. De ergste droogte in 500 jaar kleurde Noord-Europa dor en geel, en extreme hitte en bosbranden teisterden het Zuiden van Europa. En dit najaar zien we op tal van plekken weersextremen en overstromingen, bijvoorbeeld in Nigeria, die niet zijn te begrijpen buiten manmade klimaatverandering om.
-
Reactie op aanpassing Embryowet: ook bij nieuwe ontwikkelingen beschermwaardigheid waarborgen
Lees verderEr is niets zo wonderlijk als het begin van het leven. En er is niets zo kwetsbaar als het begin van het leven. Blijdschap of verdriet, geschenk of gemis, het ligt soms heel dicht bij elkaar. En dat besef ik goed bij het schrijven van deze blog. Bij alle beleid en wetgeving die over het begin van het leven gaat, past die verwondering, past zorgvuldigheid en ook het besef dat dit veel mensen raakt in de mooiste of juist moeilijkste momenten van het leven.
-
Zorg voor de schepping is zorg voor onze meest kwetsbare naasten
Lees verderAfgelopen zondag is de Franse filosoof Bruno Latour overleden. Er is veel te zeggen over zijn opvattingen en hoewel ik ze niet alle deel, was hij wel een filosoof die een belangrijke rol heeft gespeeld bij het reflecteren op de houding van de mensheid ten aanzien van de aarde. Hij pleitte voor aandacht voor de delicate en fragiele verbanden die ons samenhouden. Latour was ook katholiek en verwelkomde het Laudato Si' van paus Franciscus. Het ging er net al over. Eindelijk werd de schreeuw van de schepping verbonden met de schreeuw van onze armste naasten, want alles is verbonden. En de vraag hoe we omgaan met onze aarde is dezelfde vraag als hoe we omgaan met de meest kwetsbaren op deze aarde.
-
ChristenUnie kiest voor stevige top senaatslijst
Lees verderDe ChristenUnie doet aan de Eerste Kamerverkiezingen in 2023 mee met een solide en herkenbare kandidatenlijst. Tineke Huizinga is voor het eerst lijsttrekker, Eric Holterhues is op plek drie de hoogste nieuwkomer. De eerste vier kandidaten op de concept-kandidatenlijst brengen een enorme hoeveelheid politieke, juridische, financieel-economische en ethisch-filosofische ervaring mee. De ChristenUnie heeft nu vier senaatszetels en wil dat resultaat evenaren.
-
Samen aan de slag met wat wel kan
Lees verderJohan Remkes geeft ons met zijn advies de kans om een nieuwe start te maken en die kans moeten we wat mij betreft met beide handen aangrijpen.
-
Rancune en vergeving
Lees verderIk ben weleens ontstemd, maar probeer dat altijd zo snel mogelijk weer uit te praten. Als je boosheid voor jezelf houdt, ontaardt die in rancune. Bitterheid. Het gevoel dat je onrecht is aangedaan. In mijn geval was dat ooit vanwege het gevoel dat mijn vader slachtoffer van onrecht was. Het maakte me onverzoenlijk. Ik hoefde de mensen die hem dat in een kwetsbare fase van zijn leven hadden aangedaan niet meer te zien. Een weinig vruchtbare vorm van sociale wraak, waar ik vooral mezelf mee had.
-
Piet Adema nieuwe minister van Landbouw
Lees verderPiet Adema is vanaf vandaag de nieuwe minister van Landbouw. Hij neemt namens de ChristenUnie de plek in van Henk Staghouwer. Adema was eerder gedeputeerde van de provincie Friesland, waarnemend burgemeester in Achtkarspelen, Tynaarlo en Borger-Odoorn en partijvoorzitter van de ChristenUnie. Momenteel is hij bestuurder en toezichthouder in de ondernemersbranche.
-
Bijdrage Mirjam Bikker aan het debat over de transgenderwet
Lees verderHet wetsvoorstel om gemakkelijker de m/v, je geslachtsaanduiding, te kunnen wijzigen op je geboorteakte en daarmee je identiteitsbewijs, maakt veel los. Kort gezegd gaat het erom dat deze wet het vereiste van een deskundigenverklaring door een arts of psycholoog schrapt en ook voor minderjarigen onder de 16 de wijziging mogelijk maakt na tussenkomst van de rechter.
-
ChristenUnie, CDA en SGP: Westerscheldetunnel moet tolvrij zijn in 2025
Lees verderDe Westerscheldetunnel moet uiterlijk in 2025 tolvrij zijn voor personenverkeer. Dat vinden de fracties van ChristenUnie, CDA en SGP, die daartoe een motie indienen bij de Algemene Politieke Beschouwingen. De Westerscheldetunnel is de enige Nederlandse wegverbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Nederland. Het kabinet is van plan om de tunnel pas in 2030 tolvrij te maken, maar de drie partijen willen dat die deadline minstens vijf jaar vervroegd wordt.
- Vorige pagina
- 1
- ...
- 15
- 16
- 17
- ...
- 112
- Volgende pagina