Op het partijcongres van 14 juni zal de ChristenUnie Marco Vermin voordragen als nieuwe voorzitter van het Landelijk Bestuur. Vermin, woonachtig in Bennekom, is al jarenlang actief betrokken bij de ChristenUnie en heeft brede ondernemerservaring. Zo maakte hij bijna veertien jaar deel uit van de Raad van Bestuur van een (inmiddels gefuseerde) B-Corp organisatie die zich richt op duurzame en maatschappelijk betrokken ondernemers. Ook was hij ruim negen jaar directeur van stichting Gave, een christelijke organisatie die zich met vrijwilligers richt op vluchtelingen. De voordracht van Vermin volgt op het besluit van Ankie van Tatenhove om na afloop van haar termijn zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen.
Het aanhoudende conflict tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas snijdt dwars door harten, ook hier in Nederland. Het geweld, de angst en het intense menselijke leed roepen wereldwijd emoties op. Velen leven mee – met Israëlische families die hun dierbaren verloren én met Palestijnse gezinnen die worden meegesleurd in een spiraal van angst, honger en onzekerheid. De ChristenUnie houdt vast aan één rode draad: vrede vraagt zowel gerechtigheid als menselijkheid – voor Israëli's én Palestijnen.
Mirjam Bikker bracht woensdag een werkbezoek aan Urk. Bikker: “Wat een mooi bezoek is dit op Urk, ik zie een ondernemende gemeenschap die met elkaar problemen aanpakt. En dat is een voorbeeld.”
Als straatarts ziet Michelle van Tongerloo dagelijks de schrijnende gevolgen van een zorgsysteem dat niet werkt voor de meest kwetsbare mensen.
In haar boek 'Komt een land bij de dokter' beschrijft ze hoe bureaucratie, marktwerking en een gebrek aan menselijkheid ervoor zorgen dat patiënten tussen wal en schip vallen. In dit interview vertelt ze over haar drijfveren, de impact van haar werk en de oplossingen die ze ziet. “De zorg werkt prima als je geluk hebt, maar als je pech hebt, sta je er alleen voor.”
Onderwijsvrijheid ondergraaft de democratische rechtsstaat niet. Ze versterkt haar juist. De liberale premier Cort van der Linden had dat door.
In Nederland groeit de behoefte aan goede palliatieve zorg, en hospices spelen daarin een cruciale rol. Tijdens een werkbezoek aan hospice Kuria in Amsterdam sprak ChristenUnie-fractievoorzitter Mirjam Bikker met directeur Jaap Gootjes, zorgverleners en vrijwilligers over de uitdagingen in de hospicezorg. De druk op de sector neemt toe, terwijl de structurele financiering na 2027 onzeker is. De ChristenUnie pleit daarom voor een duurzame en toegankelijke hospicezorg. Waardering voor vrijwilligers en een stabiele bekostiging staan daarin centraal.